ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Events

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

We care for Nature

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

5.000 ΦΙΛΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Adrenaline

ΑΓΩΝΕΣ

Tips & How to's

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ

Forum inside

300 ΜΕΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Arrow
Arrow
Slider

Τα ποδήλατα πουλάνε

Η ζωή... ποδήλατο έχει γίνει για τους Έλληνες, καθώς το 2012 αγόρασαν 320.000 δίκυκλα την ώρα που οι πωλήσεις I.X. άγγιξαν μόλις και μετά βίας τις 58.000, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου NPR.  Σε «βασιλιά» των μετακινήσεων στην Ευρώπη αναδεικνύεται πλέον το ποδήλατο, με τις πωλήσεις του οικονομικού και οικολογικού μέσου μεταφοράς να ξεπερνούν για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες αυτές των αυτοκινήτων!

Η οικονομική κρίση έκανε τους Έλληνες αλλά και πολίτες από 22 άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναζητήσουν νέους τρόπους μετακίνησης μέσα στην πόλη.  Το «φαινόμενο» αυτό εμφανίστηκε σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ουγγαρία, ενώ οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ξεπέρασαν αυτές των ποδηλάτων μόνο στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.  Η «στροφή» των Ελλήνων προς το ποδήλατο ξεκίνησε το 2004 αλλά η οικονομική κρίση και το κόστος της βενζίνης πολλαπλασίασαν τον αριθμό των ανθρώπων που αγόρασαν ποδήλατα για να μετακινούνται μέσα στην πόλη.

Ο κ. Ηρακλής Πλιάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη, λέει:  «Έχει ανέβει πολύ η κίνηση του ποδηλάτου το τελευταίο διάστημα αλλά ταυτόχρονα άνοιξαν και πολλά νέα καταστήματα.  Εμείς, δηλαδή, δεν πλουτίσαμε ξαφνικά.  Η μεγάλη επιτυχία μας είναι πως δεν έχουμε μεγάλη πτώση αυτή την περίοδο».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αθήνα, καθώς ο επίσης ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων κ. Βασίλης Τσιρίκος εκτιμά ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανοίξει τουλάχιστον 50 με 60 νέα καταστήματα στην Αττική.  «Αντίστοιχα υπάρχουν άλλα τόσα μαγαζιά που προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς να πωλούν ποδήλατα.  Σε περιόδους κρίσης κόσμος που έχει ένα μικρό ποσό στην άκρη κοιτάει να δει πώς μπορεί να το επενδύσει.  Είδαν λοιπόν ότι είναι στη μόδα τα ποδήλατα, οπότε άνοιξαν νέα καταστήματα.  Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι αρκετοί από αυτούς δεν ήξεραν τίποτα για το αντικείμενο και ήδη έχουν αρχίσει να φεύγουν από την αγορά».

Οι καταστηματάρχες, όμως, δεν πιστεύουν ότι οι πωλήσεις ποδηλάτων θα συνεχίσουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.  «Όταν ξεκίνησε η κρίση, οι άνθρωποι είδαν το ποδήλατο ως μια οικονομική εναλλακτική λύση μετακίνησης.

Πάντα με επιφυλάξεις φυσικά, καθώς η Αθήνα δεν είναι φιλική προς τους ποδηλάτες» αναφέρει ο κ. Τσιρίκος και συμπληρώνει:  «Από το 2008 άρχισαν να αυξάνονται οι πωλήσεις ποδηλάτων αλλά το 2011 η καταναλωτική δύναμη του κόσμου ήταν περιορισμένη και σκέφτονταν ακόμα και την επένδυση των 300 έως 500 ευρώ.  Έτσι, όπως και όλες οι άλλες αγορές, επηρεάστηκε και αυτή του ποδηλάτου.  Τα τελευταία δύο χρόνια οι πωλήσεις είναι πτωτικές αλλά πιστεύω ότι η κάθοδος αυτή είναι φυσιολογική».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Προβληματισμοί ...

Αυτός που γράφει "ακόμα πιο νόστιμο", στη συσκευασία των Friskies, πώς είναι τόσο σίγουρος;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account