ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Events

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

We care for Nature

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

5.000 ΦΙΛΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Adrenaline

ΑΓΩΝΕΣ

Tips & How to's

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ

Forum inside

300 ΜΕΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Arrow
Arrow
Slider

Εκτίμηση της καταστροφής στην Λαυρεωτική

Η αξιοποίηση και η σύγκριση δορυφορικών εικόνων χαμηλής ανάλυσης Modis, επέτρεψε σε πολύ σύντομο χρόνο να έχουμε την πρώτη εκτίμηση για την έκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη νοτιοανατολική Αττική το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012.  Η εργασία πραγματοποιήθηκε από την Inforest Ερευνητική, το μεσημέρι της Κυριακής και τα αποτελέσματα που προέκυψαν στάλθηκαν άμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αξιοποιώντας ελεύθερες εικόνες μηδενικού κόστους και διαθέτοντας χρόνο για τη λήψη και επεξεργασία των δεδομένων που δεν ξεπέρασε τα 50 λεπτά, μπορέσαμε να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες, αξιοποιήσιμες για επιχειρησιακούς, περιβαλλοντικούς και διοικητικούς σκοπούς.

Η συνολική έκταση που κάηκε επηρέασε σχεδόν εξίσου (σε απόλυτα μεγέθη) τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, καίγοντας αντίστοιχα 18,83km2 και 15,73km2, ενώ στις περιοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι μικροεστίες που ήταν ενεργές στην παρυφές του κύριου μετώπου κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Σημαντικές είναι οι ζημιές στις δύο προστατευόμενες φυσικές περιοχές της περιοχής (Δίκτυο Natura).   Η προστατευόμενη περιοχή Λεγρενών – Νησίδα Πατρόκλου με κωδικό GR30000014 επλήγη στο συντριπτικό ποσοστό του 92,5%, ενώ η ένταση και οι συνέπειες της πυρκαγιάς μπορούν να εκτιμηθούν σε βάθος μόνο με έλεγχο πεδίου.

Οι παραπάνω μετρήσεις αποτελούν την αρχική εκτίμηση για το μέγεθος της πυρκαγιάς, ενώ η ακριβής οριοθέτηση και η εμβαδομέτρηση της καμένης επιφάνειας πρέπει να γίνει από δορυφορικές εικόνες ή αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Μαρουλιώ Χανιώτη

Φυσικός Τηλεπισκόπησης

Πηγή: Inforest Ερευνητική

 

Προβληματισμοί ...

Η λέξη "Αμφιλοχίας" κρύβει κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account