Τσουχτερά πρόστιμα σε 40.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ.

-

    Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κυκλοφόρησε η είδηση ότι στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών έχουν μπει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα κινούν παράνομα, χωρίς να έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας 2017, και ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα υπέρογκα πρόστιμα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη διασταύρωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν 89.925 οχήματα με 1η άδεια κυκλοφορίας από το 2010 έως το 2016 που αφορούν 40.120 ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας 2017, αλλά ούτε έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες.

    Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2010 έως και το 2016 έχουν ταξινομηθεί πάνω από 500.000 αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα σχεδόν 2 στους 10 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά το 2010 να μην έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

    Τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας  2017  ανέρχονται σε 15,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανεξόφλητα τέλη και τα υπόλοιπα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν πρόστιμα.  Τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν σε 40.120 ΑΦΜ.

    Να υπενθυμίσουμε πως, αν κάποιος δεν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας, το ποσό που θα του βεβαιωθεί είναι ίσο με το διπλάσιο του αρχικού τιμήματος.  Για όσους δεν πληρώσουν το πρόστιμο, αυτομάτως θα βεβαιωθεί η οφειλή από την εφορία, θα «τρέχουν» τόκοι και προσαυξήσεις, θα υπάρχει ο κίνδυνος κατασχέσεων, ενώ στον πρώτο έλεγχο από την Αστυνομία θα αφαιρούνται οι πινακίδες.

    Πάντως, σχετικά με το ύψος των προστίμων, που είναι χαμηλότερο από το αρχικό ποσό απώλειας των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, η ΑΑΔΕ επισημαίνει πως αυτό οφείλεται σε κάποιες εγκυκλίους και σε γραφειοκρατικά θέματα...

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στα ποσά των τελών κυκλοφορίας είναι πολύ πιθανό να εξηγούν το μειωμένο ποσό.  Οι παραβάτες έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη  Πληροφόρηση» του TAXISnet, ενώ θα λάβουν και e-mail για τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν.  Σημειώνεται ότι οι ως άνω βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας αφορούν οφειλέτες που ακόμα και σήμερα εμφανίζονται στο TAXISnet ως κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων.

    Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε επόμενο στάδιο, οπότε και θα γίνουν αντίστοιχες διασταυρώσεις για οχήματα που έχουν ταξινομηθεί πριν από το 2010, για οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας πριν από το 2013 και για οφειλέτες που σήμερα δεν εμφανίζονται ως κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων.

    Να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με έγγραφο που είχε καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή με στοιχεία της 18ης Φεβρουάριου 2016, οι οφειλές από τα τέλη κυκλοφορίας  ανέρχονται σε 252.826.757,82 ευρώ!  Αν υπολογίσει κανείς πως τα χρέη στο κράτος από τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε περισσότερα από 252 εκατ. ευρώ, τότε πάνω από 850.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας!

Πρόστιμα για ανασφάλιστα

    Μετά την αποστολή των προστίμων σε μερίδα ιδιοκτητών που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, σειρά έχουν τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ., αλλά και όσα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.  Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη από τον ασφαλιστικό κλάδο, στην τελευταία συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές δεν εμφανίζονται πλέον ως μνημονιακή δέσμευση τα έσοδα από τα ανασφάλιστα Ι.Χ., σε αντίθεση με τα έσοδα από τα πρόστιμα για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

    Η ερμηνεία, σύμφωνα με τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, έγκειται στο γεγονός πως σύντομα θα ξεκινήσει και η αποστολή των προστίμων σε όσους κινούν τα σχήματά τους χωρίς ασφάλεια.  Όσον αφορά τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει τα σχήματά τους από ΚΤΕΟ, το μεγάλο «αγκάθι» που έχει μπλοκάρει την αποστολή τους αφορά τα παλιά αυτοκίνητα, καθώς οι μεταβολές στις άδειές τους γίνονταν χειρόγραφα και δεν υπάρχουν στο ηλεκτρονικό αρχείο...

Πηγή: ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματισμοί ...

Οι γιατροί που τρώνε ένα μήλο την ημέρα είναι μαζόχες;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account