Νέος νόμος βάζει φωτιά στα ιστορικά αυτοκίνητα

-

    Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3641 της 16-10-2017 "βάζει φωτιά" στους ιδιοκτήτες ιστορικών οχημάτων!

    Είναι προφανές ότι εκ παραδρομής χρησιμοποιήθηκαν οι όροι και περιορισμοί των αγωνιστικών οχημάτων και όχι των ιστορικών.  Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών για τη διευκρίνιση και τροποποίηση της απόφασης αυτής.

    Εν τω μεταξύ προτείνουμε στα μέλη μας την αποφυγή κυκλοφορίας οχημάτων με ιστορικές πινακίδες μέχρι νεοτέρας διότι είναι το πρόστιμο έχει οριστεί στα 1.500€.

Ο Πρόεδρος και Δ.Σ. της ΦΙΛΠΑ

 

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Θέμα: Ανοικτή επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς

Αγαπητοί Κύριοι,

Αθήνα 28-10-2017

    Στις 16-10-2017 στο Φ.Ε.Κ. Νο 3641 δημοσιεύτηκε μια τροποποίηση που αφορά τα ιστορικά οχήματα που είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία» καθώς σε κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιστορικών οχημάτων!  Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν περιορίζεται η χρήση των ιστορικών οχημάτων όπως γίνεται πλέον στην Ελλάδα με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.  Το παράλογο της απόφασης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η απόφαση ορίζει ότι η μεταφορά των οχημάτων προς και από τις εκδηλώσεις πρέπει να γίνεται με τρέϊλερ ενώ είναι γνωστό ότι το υπουργείο μεταφορών δεν εκδίδει πλέον άδειες για τρέϊλερ μεταφοράς οχημάτων...

    Η απόφαση αυτή είναι παράλογη και καταδικαστέα γιατί εμπεριέχει εμπάθεια προς το ιστορικό όχημα γεγονός που αποδεικνύεται από τα παράλογα ποσά που βάζει για πρόστιμο αν κινηθεί ένα ιστορικό όχημα που φτάνει τα 1,500 ή και τα 3,000 ευρώ όταν το ανώτατο πρόστιμο για κάποιον που περνάει με κόκκινο με κίνδυνο αφαίρεσης ζωής είναι μόλις 700 ευρώ...

    Το ιστορικό όχημα θεωρείται παγκοσμίως μέρος της πολιτιστικής κουλτούρας των λαών και πριν από δύο μόλις χρόνια η UNESCO ανακήρυξε και επισήμως τα ιστορικά οχήματα «πολιτιστικό προϊόν» μεγάλης σημασίας.  Στις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου υπάρχουν πλέον δημόσια μουσεία αυτοκινήτου και τεχνολογίας και ιδιωτικά επιδοτούμενα από το κράτος με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα.  Εδώ προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος με ιδιωτικές συλλογές που με τον όποιο κόπο, τρόπο και κόστος ιδιωτών που λατρεύουν το ιστορικό όχημα.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τροποποίηση εκ παραδρομής συγχέει τα αγωνιστικά οχήματα με τα ιστορικά και τους επιβάλει τους ίδιους περιορισμούς.  Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν 10,000 και πλέον οχήματα σε όλη την Ελλάδα που οι ιδιόκτητες τους με τόσο κόπο και μεράκι αποκατέστησαν και συντηρούν και στην ουσία αποκλείουν κάθε μορφή εκδήλωσης αλλά και διατήρησης των ιστορικών αυτών οχημάτων που σημειωτέον αν δεν κυκλοφορούν για χιλιόμετρα συντήρησης θα καταστραφούν.

    Οι περιορισμοί αυτοί καταδικάζουν και οδηγούν στην εξαφάνιση των ιστορικών οχημάτων από την Ελλάδα καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό αφού δεν μπορούν να τα κυκλοφορούν στην Ελλάδα.  Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις λέσχες στις οποίες ανήκουν (και των εργαζόμενων σε αυτές) καθώς και για ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων όπως τα συνεργεία που τα συντηρούν και τα αναπαλαιώνουν (γενικά συνεργεία, ηλεκτρολόγοι, φανοποιοί, ταπετσιέρηδες κ.α.).  Ακόμη, θα ζημιωθεί ένα πλήθος επαγγελμάτων που οι λέσχες υποστηρίζουν με τις εκδηλώσεις τους όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.  Τέλος, το κράτος θα ζημιωθεί και από την απώλεια των δασμών  που εισπράττει σήμερα από τις εισαγωγές των ιστορικών οχημάτων αλλά και του πλήθους ανταλλακτικών που απαιτούνται για την συντήρησή τους.

    Η απαγόρευση αυτή θα στερήσει τους Δήμους από την παρουσία μας που με τόση λαχτάρα μας την ζητούν για να ομορφύνουμε τις εκδηλώσεις τους.

    Η απαγόρευση αυτή μας διακόπτει το κοινωνικό μας έργο που είναι η υποστήριξη της ΦΛΟΓΑΣ, του Χωριού SOS και πολλά άλλα.

    Οι περιορισμοί αυτοί ουσιαστικά απαγορεύουν τα οχήματα των Ελλήνων ιδιοκτητών να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις που όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οργανώνουν διεθνείς λέσχες στην χώρα μας.

    Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε ότι η κίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η επιμονή για χρέωση τελών αλλά και τα παράλογα πρόστιμα που αναφέρονται στην απόφαση ξεφεύγουν από τα διεθνή στάνταρ καθότι σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν περιορίζεται η κίνηση των ιστορικών οχημάτων και σε καμία χώρα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας τα ιστορικά οχήματα.  Στην Αγγλία η κυκλοφορία είναι ελεύθερη και δωρεάν, το ίδιο και στην Γαλλία, το ίδιο και την Ιταλία, και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία, και στην Ελβετία, την Αυστρία, την Ρουμανία (όπου ακόμη και η ασφάλιση είναι δωρεάν), παντού!...  Μόνο στην Γερμανία πληρώνουν ένα χαμηλό ποσό που συμπεριλαμβάνει και την ασφάλεια του οχήματος για ένα χρόνο.

    Κύριοι, έχουμε στην διάθεσή σας συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνουν οι αλλαγές που αναφέρετε χωρίς να υπάρξουν οι απαράδεκτες και καταστροφικές αυτές απαγορεύσεις και μπορούμε να σας τις παρουσιάσουμε όποτε εσείς επιθυμείτε.

    Ελπίζοντας σε μια γρήγορη ανταπόκριση,

    Με τιμή,

    Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. ΦΙΛΠΑ

 

    Τροποποίηση  της  υπ’  αριθ.  Α  οικ.  61041/5235/2013 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ 3019/Β/2013) με θέμα «Αντικατάσταση των διατάξεων της περίπτωσης Ε’ της παραγράφου 6 της υπ’ αριθ. ΣΤ/1831/1978 (ΦΕΚ  Β’  72/1978) απόφασης του Υπουργού Συγκοινωνιών, όπως αυτή ισχύει» σχετικά με τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε το νόμο: εδώ

Πηγή: ΦΙΛΠΑ

Προβληματισμοί ...

Στην Ελλάδα κανείς δεν δουλεύει, απλώς ο ένας δουλεύει τον άλλο.

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account