Επιχείρηση διάσωσης στα Βαρδούσια - (update)

-

    Αίσιο τέλος με τους εγκλωβισμένους εκδρομείς στα παγωμένα Βαρδούσια.  Δύσκολη νυχτερινή επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ από Λαμία σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.  Δεν μπορούσε να προσεγγίσει ούτε το ερπυστριοφόρο λόγω παγετού.

    Με μια επιχείρηση η οποία στο σύνολό της έφτασε σχεδόν τις 12 ώρες οι πέντε φίλοι εκδρομείς από την Αθήνα, που είχαν εγκλωβιστεί σε υψόμετρο 2.000 μέτρων στα Βαρδούσια, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.  Τον απεγκλωβισμό τους ενός εκ των πέντε εκδρομέων που αποκλείστηκαν στα Βαρδούσια σε υψόμετρο 2.000 μέτρα, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη για τους υπόλοιπους τέσσερις εκδρομείς, μετά και την ματαίωση της επιχείρησης διάσωσης με το ερπυστριοφόρο όχημα της 7ης ΕΜΑΚ.  Ακόμη και το παντός καιρού όχημα της ΠΥ δεν μπορεί να κινηθεί στο παγωμένο χιόνι σε σημεία που γενικά δεν υπάρχουν δρόμοι.  Η λύση που προκρίθηκε ήταν η ενίσχυση της επιχείρησης με την ορειβατική ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ και τον απεγκλωβισμό των εκδρομέων με τα πόδια φέροντας τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει η ΠΥ.

    Επικεφαλής της επιχείρησης που στήθηκε με κέντρο τον Αθανάσιο Διάκο, είναι ο Διοικητής της ΠΥ Άμφισσας, Πύραρχος Δημήτρης Κεφαλάς, και συμμετέχει και ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Αντώνης Μίχας.  Συνολικά ενέργησαν δύο άτομα από την Άμφισσα, δύο από το ΠΚ ΛΙδωρικίου - που κατέβασαν και τον έναν από τους πέντε εγκλωβισμένους - καθώς και οκτώ άτομα από την 7η ΕΜΑΚ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια παρέα 5 φίλων από την Αθήνα με 4 τζιπ, είχαν πάει Κυριακάτικη εκδρομή στην πανέμορφη ορεινή Φωκίδα, αλλά εγκλωβίστηκαν λόγω του παγετού σε δύσβατη περιοχή, κοντά στα καταφύγια Βαρδουσίων, μεταξύ Αρτοτίνας και Αθανασίου Διάκου.  Αρχικά πίστεψαν ότι με κάποια από τα τζιπ θα μπορούσαν να βρουν τον τρόπο διαφυγής, όσο όμως έπεφτε το σκοτάδι και το κρύο δυνάμωνε, η κατάσταση έγινε δυσκολότερη με αποτέλεσμα να στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωσή τους.  Μάλιστα ο ένας από την παρέα, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαθε κρίση πανικού.

    Τελικά η ασφαλής μεταφορά των υπολοίπων τεσσάρων ατόμων στο χωριό Αθανάσιος Διάκος, ολοκληρώθηκε γύρω στις 3:15 τα ξημερώματα.

 

Νέα ενημέρωση

    Ο Γ.Φ. άλλης ομάδας offroaders που βρέθηκε στην ίδια περιοχή δήλωσε:

    Είμασταν στην ίδια διαδρομή 4 αυτοκίνητα, φτάσαμε μέχρι το σημείο που ήταν αυτοί (οι εγκλωβισμένοι).  Τα πληρώματα απο τα 2 αυτοκίνητα της ομάδας μας περπάτησαν με εξοπλισμό για να τους βοηθήσουν, αλλά ήταν όλοι τους και ιδιαίτερα ένας από αυτούς σε πανικό.  Δεν δέχθηκαν βοήθεια, αποφάσισαν να περιμένουν την ΕΜΑΚ.  Ήταν στο σημείο που αρχίζει η κατάβαση.  Ένα Renegade είχε γλιστρήσει αριστερά με τον μπροστινο τροχό να κρέμεται στο γκρεμό και το πλήρωμα καθόταν μέσα.

    Είχε -4 οC και ο πάγος στο οδόστρωμα ήταν σαν παγετός, λες και ήταν εκει για χρόνια.  Τα 4 οχήματα της ομάδας μου ήμασταν σε απόσταση περίπου 800 μέτρα με 1 χιλ. μεταξύ μας.  Γυρίσαμε τα αυτοκίνητα ένα ένα και επιστρέψαμε Αρτοτίνα.  Ίσως το ατυχές συμβάν της άλλης ομάδας να μας γλύτωσε από μεγαλύτερα προβλήματα λόγω του ότι δεν προχωρήσαμε.

    Ο Γ.Α. ένας εκ των οδηγών που ήταν στην ομάδα που εγκλωβίστηκε σημείωσε: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων,

  1. κρίση πανικού έπαθε ένας συνοδηγός χωρίς εμπειρία, τον οποίο κατεβάσαμε το συντομότερο σε όχημα της πυροσβεστικής ώστε να μπορέσει να αποχωρήσει με ασφάλεια. ΚΑΝΕΝΑ άλλο μέλος της ομάδας δεν ήταν σε πανικό, το αντίθετο θα έλεγα...
  2. ο λόγος που δε δεχθήκαμε βοήθεια από εσάς (σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πρότασή σας) ήταν διότι είχαμε ήδη κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό και θεωρήσαμε λίγο άκομψο να τους ακυρώσουμε.
  3. στο όχημα που ήταν κοντά στο γκρεμό (Wrangler JKU) δεν καθόταν κανείς μέσα, το αυτοκίνητο είχε ασφαλιστεί και το πλήρωμα ήταν εκτός.

 

vardousia sar

Πηγές: lamiareport.gr, zougla.gr, FB

Προβληματισμοί ...

Οι γιατροί που τρώνε ένα μήλο την ημέρα είναι μαζόχες;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account