Συλλήψεις Γερμανών τουριστών στα Μετέωρα

-

    Το Σάββατο 31-3-2018 στην Καλαμπάκα εξελίχθηκε ένα ακόμη περιστατικό που αναμφίβολα μας προβληματίζει.

    Συγκεκριμένα μία μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων, σε μία ασφυκτικά γεμάτη από επισκέπτες πόλη, που ήρθαν να θαυμάσουν το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα Μετέωρα, παρέα πέντε Γερμανών τουριστών αποφάσισε να εκτελέσει το αγαπημένο της άθλημα, της αναρρίχησης και του highline (σχοινοβασία).

 

    Ανάμεσα στους βράχους του Άλυσσου και της Αγιάς στερέωσαν το σχοινί τους.  Όμως το όμορφο εγχείρημα τους, το οποίο θαύμαζε ο κόσμος της Καλαμπάκας και απαθανάτισαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως θορύβησε κάποιους.

    Το ίδιο βράδυ, καθώς κατέβαιναν από το βράχο, έχοντας ολοκληρώσει την αθλητική τους δραστηριότητα, τους περίμεναν ένας ένστολος πυροσβέστης και ένας άνθρωπος με πολιτική ενδυμασία.  Αυτοί οι δύο με τις φωνές και τα νταηλίκια του δεύτερου ανάγκασαν τους Γερμανούς τουρίστες να τους ακολουθήσουν όπου και τους παρέδωσαν στην αστυνομία η οποία τους προσήγαγε στο Α.Τ. Καλαμπάκας.  Εκεί άρχισε η ανακριτική τους διαδικασία και ταλαιπωρία διότι κατηγορήθηκαν για ασέβεια του Ιερού χώρου των Μετεώρων.

    Αυτοί που τους κατηγόρησαν, επικαλέστηκαν τον Νόμο 2351/1995.  Αλλά και αυτός ο νόμος ακόμη, δεν απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες σε κανένα του άρθρο.  Έτσι, και αφού ταλαιπωρήθηκαν άσκοπα για δυόμιση τουλάχιστον ώρες, έπειτα από παρέμβαση και σχετική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Οι περιπέτειες όμως των αθλητών δεν σταματούν εδώ.  Οι καταγγέλλοντες αποφάσισαν να πάνε την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, στα ελληνικά δικαστήρια.  Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι υποβλήθηκαν τρεις μηνύσεις εναντίον των άτυχων Γερμανών επισκεπτών.  Οι οποίες είναι:

Α) Υποβολή μήνυσης από τον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.  Ο οποίος αποφάσισε να μηνύσει τους άτυχους Γερμανούς επισκέπτες ζητώντας την ποινική τους δίωξη, επικαλούμενος τον αρχαιολογικό Νόμο και τον Νόμο 2351/1995.

Β) Υποβολή μήνυσης από κάτοικο Τρικάλων ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όπου και εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, εντόπισε τους σχοινοβάτες και επικαλούμενος την προσβολή του θρησκευτικού του συναισθήματος από αυτούς αποφάσισε να τους μηνύσει, ζητώντας την ποινική τους δίωξη.

Γ) Υποβολή μήνυσης από μοναχή του Αγίου Στεφάνου η οποία το μεσημέρι του Σαββάτου εντόπισε τους αθλητές σχοινοβασίας και επικαλούμενη την διατάραξη της μοναχικής της λατρείας και μοναστικής της ζωής, αποφάσισε να τους μηνύσει, ζητώντας την ποινική τους δίωξη.

 

    Μετά την έξοδο τους από το Α.Τ. Καλαμπάκας οι Γερμανοί επισκέπτες με πικρία και απογοήτευση δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί περάσανε σχεδόν τρεις ώρες ως κρατούμενοι.

    Κατέθεσαν ό,τι ακριβώς κάνανε με κάθε ειλικρίνεια και είπαν σε αρκετούς συμπολίτες μας που βρίσκονταν έξω από το τμήμα:  «Εκτελέσαμε το άθλημα του highline με κάθε σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την μοναστική ζωή γι’ αυτό και το πράξαμε τόσο μακριά από οποιαδήποτε μοναστήρι.  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε που παρανομήσαμε, αφού διαβάζοντας την σχετική νομοθεσία των Μετεώρων δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτό το άθλημα απαγορεύεται».

    Ο ένας εκ’ των δύο πρόσθεσε:  «Μα πώς κυνηγάνε εμάς που δεν παρανομούμε απλώνοντας ένα σχοινί που σε λίγες ώρες το μαζέψαμε και την ίδια στιγμή δεν βλέπουν αυτούς που έχουν διαλύσει τα βράχια για να εγκαταστήσουν μόνιμα συρματόσχοινα και τελεφερίκ;».

    Εμείς ως «Μετέωρα για Όλους» και ως πολίτες αυτού του τόπου, ευχόμαστε στους άτυχους επισκέπτες μας να πάνε όλα καλά με την δίκη τους και να αθωωθούν.  Γεγονός το οποίο σε ένα οποιοδήποτε πολιτισμένο μέρος του κόσμου θα ήταν το πλέον αυτονόητο.  Αλλά σε τούτο εδώ τον τόπο, δεν είμαστε πλέον σίγουροι για τίποτα...

    Ας αναλογιστούμε όλοι μας τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στην επισκεψιμότητα της περιοχής μας αλλά και γενικότερα στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό τέτοια γελοία περιστατικά.

           Με Τιμή

ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πηγές: Αντώνης Βλιώρας - ekalampaka.gr, youtube

Προβληματισμοί ...

Ποιά από τις δύο είναι η άλλη όψη του νομίσματος;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account