Δύο πέτρινα γεφύρια κινδυνεύουν

-

    Η φύση παίρνει... πίσω τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου.  Μετά την κατάρρευση του εντυπωσιακού Θεογέφυρου της Ζίτσας, άλλα δύο ξακουστά γεφύρια στο Τσεπέλοβο «λαβώθηκαν» από τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα και απειλούνται με κατάρρευση, ενώ θεωρούνται επικίνδυνα για τους τουρίστες που τα επισκέπτονται.

    Με επείγον έγγραφό του προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, την περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπέλοβου «Ο Τσούφλης» κάνει έκκληση για την έγκαιρη επισκευή των πέτρινων γεφυριών της περιοχής.

    Τα μέλη του συλλόγου, έπειτα από αυτοψία στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι δύο από τα πέτρινα γεφύρια, αυτό της Κοβάτσαινας, χτισμένο το 1806, και εκείνο του Χάτσιου, χτισμένο το 1804, χρήζουν άμεσης παρέμβασης ώστε να μην καταρρεύσουν.

    Τα εν λόγω γεφύρια «πληγώθηκαν» τον Αύγουστο του 2016, οπότε ενημερώθηκαν ο Δήμος Ζαγορίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες.  Τότε, μάλιστα, είχε διαπιστωθεί η αποσάθρωση του νότιου βάθρου του γεφυριού του Χάτσιου και υπήρχε κίνδυνος για τη  στατικότητά του.  Τον φετινό χειμώνα, με τις έντονες βροχοπτώσεις, η ζημιά επεκτάθηκε και στο βόρειο βάθρο και πλέον το γεφύρι απειλείται με κατάρρευση, ενώ στο γεφύρι της Κοβάτσαινας έχει υποχωρήσει  μεγάλο μέρος πλευρικά επηρεάζοντας σημαντικά τη στατικότητά του.

    Το πέτρινο γεφύρι του Χάτσιου βρίσκεται στο παλαιό μονοπάτι της διαδρομής από το Τσεπέλοβο προς τους Κήπους, πάνω από το Σκαμνελιώτικο Ρέμα, που αποτελεί παραπόταμο του Βοϊδομάτη.

-

    Το γεφύρι της Κοβάτσαινας βρίσκεται στα νότια του Τσεπέλοβου στην περιοχή «Ανθα» και γεφυρώνει το ρέμα της Γκριάκας, που καταλήγει στο Σκαμνελιώτικο Ρέμα.

-

    Μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, του Θεογέφυρου στη Ζίτσα και της Γκάνας στο Καβαλάρι, ιστορικών πέτρινων γεφυριών, κρίνεται ως ζωτικής σημασίας το ζήτημα των γεφυριών του Τσεπέλοβου, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα δύο μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πηγές: ΕΘΝΟΣ, petrinagefiria.com, izagori.gr

Προβληματισμοί ...

Γιατί δεν έχει μούσι ο Ταρζάν;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account