Φάκελος: Αγριογούρουνα στην Ελλάδα 2017

-

    Την τελευταία χρονιά έχει παρατηρηθεί πληθώρα περιστατικών με αγριογούρουνα σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα.  Πρόσφατα γράψαμε για τον θάνατο οδηγού σε τροχαίο στην Εθνική Οδό κοντά στην Αρκίτσα.

    Ομως τα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι πάρα πολλά για να τα αγνοήσουμε κι όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οφείλονται στον υπερπληθυσμό τους, κυρίως λόγω της υπερπροστασίας τους από την πολιτεία.

Καλή η προστασία της άγριας πανίδας αλλά προτεραιότητα έχει πάντοτε η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

    Ας δούμε αναλυτικά, τα πιο γνωστά - πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

Ιανουάριος 2018 - Αμφίπολη

Συγκρούστηκε με αγριογούρουνο – Άγιο είχε ο οδηγός του οχήματος

-

    Άγιο είχε αργά χθες το απόγευμα οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου όταν κινούμενος στην περιοχή της Παλαιοκώμης του Δήμου Αμφίπολης το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε με αγριογούρουνο που βρέθηκε μπροστά του.  Από τη σφοδρή σύγκρουση το Ι.Χ. όχημα ανατράπηκε και ευτυχώς ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά.

    Να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία είναι συχνό το φαινόμενο να συναντούν διερχόμενοι οδηγοί τα άγρια ζώα που αναζητούν τροφή.

Πηγή: e-artemis.gr

Δεκέμβριος 2017 - Θεσπρωτία

"Βόλτες" αγριογούρουνων στους δρόμους της Θεσπρωτίας...

-

    Αγριογούρουνα "βολτάρουν" ακόμη και μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Θεσπρωτίας.  Ευτυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί τελευταίως ατυχήματα ή δυστυχήματα.

    Οδηγοί πολύ συχνά, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο των Φιλιατών και του Σουλίου, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων, όπου μέσα σ' αυτό το χρόνο σημειώθηκαν δύο συγκρούσεις με αγριογούρουνα, από τις οποίες προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Ανενόχλητα κυκλοφορούν παρά τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη παρουσία σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να φαίνεται ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν τις βόλτες τους ακάθεκτα!  Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!  Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10.

    Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.  Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού.  Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, πολλά αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ!

Πηγή: katoci.blogspot.gr

Δεκέμβριος 2017 - Τρίπολη

Αγριογούρουνα στους δρόμους της Τρίπολης

-

    Τα βράδια σε δρόμους της Τρίπολης κυκλοφορούν αγριογούρουνα.  Συγκεκριμένα βίντεο ανάρτησε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου το βράδυ της Τρίτης στο οποίο φαίνεται μια αγέλη αγριογούρουνων επί της οδού Αγίου Παντελεήμονος στην Τρίπολη.

    Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά:  "Επί της Αγίου Παντελεήμονος στην Τρίπολη.  Ήρθαν και αυτά για τα Χρόνια Πολλά"

Πηγή: e-artemis.gr

Δεκέμβριος 2017 - Γαρδίκι

Πως αγριογούρουνο δάγκωσε κυνηγό

-

    Απίστευτη περιπέτεια για δύο φίλους κυνηγούς από τη Σπερχειάδα στο Γαρδίκι Ομιλαίων το πρωί της Πέμπτης.  Γύρω στις 6 το πρωί ο ένας εκ των δύο κυνηγών είχε ατύχημα με αγριογούρουνο που έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.  Το μεγαλόσωμο ζώο μάλιστα προκάλεσε σημαντική ζημιά στο όχημα του κυνηγού.

    Εκείνη την ώρα ερχόταν με το δικό του αυτοκίνητο κι ο άλλος κυνηγός ο οποίος σταμάτησε για να βοηθήσει.  Το άγριο ζώο ήταν κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου του φίλου του και προσπάθησε να το απομακρύνει.  Το αγριογούρουνο όμως ήταν ζωντανό και γύρισε και τον δάγκωσε σοβαρά στο δάχτυλο.

    Χρειάστηκε φυσικά η μεταφορά του στο Νοσοκομείο για την αποκατάσταση της ζημιάς που του προκάλεσε το τραυματισμένο ζώο.

Πηγή: lamiareport.gr

Δεκέμβριος 2017 - Ιτέα

Αγριογούρουνο εναντίον αυτοκινήτου στην γέφυρα της "Κακανούς" !

-

    Επιβατικό αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς Ιτέα έπεσε πάνω σε αγριογούρουνο το οποίο διέσχιζε το οδόστρωμα στο ύψος της γέφυρας “Κακανούς”.  Είναι το τρίτο περιστατικό που σημειώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή τον τελευταίο μήνα!

    Το ατύχημα συνέβη τα μεσάνυκτα και το όχημα υπέστη σοβαρές ζημίες.  Άμεσα στο σημείο έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας.

    Τα ζώα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες κυνηγών, είναι "υβρίδια", καθότι προέρχονται από διασταύρωση αγριογούρουνων με τα σταβλισμένα γουρούνια που κάποιος κτηνοτρόφος άφησε ελεύθερα πριν κάποια χρόνια σε ... ένδειξη διαμαρτυρίας!!

    Το πρόβλημα με τα ζώα αυτά που έχουν πολλαπλασιασθεί σε μεγάλους αριθμούς, θα πρέπει να λυθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Πηγή: e-artemis.gr

Δεκέμβριος 2017 - Διδυμότειχο

Ατύχημα με αγριογούρουνο στον κάθετο άξονα του Έβρου

-

    Λεωφορείο συγκρούστηκε με αγριογούρουνο στον κάθετο άξονα του Έβρου στο τμήμα Διδυμότειχο Ορεστιάδα.  Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε περιπολικό της αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κοπάδι αγριογούρουνων βρέθηκε στο δρόμο και ένα από αυτά παρασύρθηκε από το λεωφορείο, ενώ τα υπόλοιπα διασκορπίστηκαν στα γειτονικά χωράφια.

Πηγή: thrakinea.gr

Νοέμβριος 2017 - Θεσσαλονίκη

Επιχείρηση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση αγριογούρουνων

-

    Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε τηλεφώνημα από γεωπόνο για την διέλευση αγριογούρουνων από το Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.  Αμέσως κινητοποιήθηκαν 3 υπηρεσιακά οχήματα και 12 υπάλληλοι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και σε συνδρομή τους προσέτρεξε και ένα όχημα της θηροφυλακής του Κ.Σ. Θεσ/νίκης με εθελοντές.  Πρωταρχικός σκοπός και άμεση προτεραιότητα των υπαλλήλων του Δασαρχείου ήταν η ασφάλεια των διερχόμενων αυτοκινήτων.

    Τα αγριογούρουνα αρχικώς εντοπίστηκαν στην περίφραξη του Αγροκτήματος που συνορεύει με τον δρόμο Περαίας – Αεροδρομίου και εκδιώχθηκαν αμέσως.  Η επιχείρηση διήρκεσε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, με κύριο στόχο και την πάση θυσία αποφυγή διέλευσης των αγριογούρουνων, από την οδό που οδηγεί στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.  Μετά από ώρες επιφυλακής και αναζήτησης τα αγριογούρουνα φάνηκε ότι είχαν απομακρυνθεί και ελαχιστοποιήθηκε το ενδεχόμενο εισόδου τους στην δημόσια οδό με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Εκ του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης

Πηγή: dasarxeio.com

Νοέμβριος 2017 - Λαγκαδάς

Κραυγή αγωνίας Γιάννη Καραγιάννη για τα αγριογούρουνα

-

    Σε απόγνωση από τις καταστροφές οι αγρότες του Λαγκαδά ζητούν να προβλεφθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.  Νέα επιστολή έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, για το φλέγον θέμα των αγριογούρουνων στην περιοχή.

    Πέρα από το αστικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης όπου τα προβλήματα που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων είναι γνωστά, υπάρχει και η ύπαιθρος του νομού Θεσσαλονίκης, που είναι αναγκασμένη να ζει με το πρόβλημα εδώ και χρόνια.

    Πλέον οι αγρότες της περιοχής επισημαίνουν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί (είχαν ανακοινωθεί σε σύσκεψη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και ορισμένα άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται), το μείζον ζήτημα της αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους δεν έχει αντιμετωπιστεί.

    Άλλωστε, στην ίδια σύσκεψη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, ο κ. Καραγιάννης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνη Παπά, ήταν εκείνοι που σήκωσαν το βάρος του συγκεκριμένου αιτήματος να προβλεφθεί αποζημίωση για τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός πληθυσμός από την τεράστια αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, που ζουν πλέον ελεύθερα στην επαρχία Λαγκαδά.

    «Στη συνάντηση με όλους τους φορείς που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρουσίας του αγριόχοιρου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.  Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει την υλοποίηση των μέτρων αυτών, μέσω των τοπικών δασικών αρχών, σε συνεργασία με τους δήμους, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, τα οποία όμως στοχεύουν αποκλειστικά στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Καραγιάννης.

    Το σημαντικότερο όμως είναι το κομμάτι της επιστολής, όπου ο δήμαρχος Λαγκαδά αναφέρει ότι «οι παραγωγοί του δήμου μας συνεχίζουν να υφίστανται τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους, χωρίς να υπάρχει τρόπος αποζημίωσής τους.  Με δεδομένο ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία προτάσσει την έμπρακτη στήριξη του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, ζητούμε να προχωρήσετε στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από αγριόχοιρους, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ώστε η ρύθμιση αυτή συνδυαστικά με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, να ανακουφίσει έμπρακτα τους παραγωγούς της περιοχής μας».

Πηγή: voria.gr

Νοέμβριος 2017 - Αώος

Αγριογούρουνα διέσχιζαν την κοίτη του Αώου

AgriogourounaStonAooPotamo

    Ο Νίκος Κυρίτσης έγραψε στις 25-11-2017 στο Facebook:  Σήμερα στο rafting, ο Αώος μας είχε μια μεγάλη έκπληξη: Αγριογούρουνα διέσχιζαν την κοίτη του!!!

Νοέμβριος 2017 - Λαμία

Σοβαρό τροχαίο στην Λαμία προκάλεσαν αγριογούρουνα

-

    Σοβαρό τροχαίο με πρωταγωνιστές μια ολόκληρη οικογένεια από αγριογούρουνα, σημειώθηκε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί στην ΠΕΟ Λαμίας – Στυλίδας στο ύψος του Αυλακίου.

    Σύμφωνα με το lamiareport.gr ένα κοπάδι από αγριόχοιρους φαίνεται ότι προσπάθησε να περάσει το δρόμο την ώρα που κάποιο μεγάλο όχημα – πιθανότατα νταλίκα – περνούσε από το σημείο, με αποτέλεσμα να σπείρει το θάνατο σε τουλάχιστον εφτά από αυτά

    Μια νεαρή γυναίκα που πήγαινε από Στυλίδα στη Λαμία για δουλειά με το αυτοκίνητό της, ήρθε ξαφνικά τετ-α-τετ με τα νεκρά ζώα μέσα στο δρόμο, χτυπώντας σε ένα από αυτά.  Αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός δρόμου, πέφτοντας πάνω σε ακακίες και από θαύμα δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

    Στο σημείο έφτασε γρήγορα ασθενοφόρο για να την μεταφέρει στο Νοσοκομείο, αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να καθαρίσει το οδόστρωμα.

    Από το ΑΤ Στυλίδας διενεργείται προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της Ανατολικής Φθιώτιδας, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αριθμό και πλέον τα ζώα κατεβαίνουν στην κυριολεξία στις αυλές τους προκειμένου να βρίσκουν τροφή.

    Πρόσφατα επίσης υπήρξε ένα ακόμη ανάλογο περιστατικό στο Βαθύκοιλο, όταν και πάλι αγριογούρουνα είχαν πεταχτεί στο δρόμο δικυκλιστή.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Νοέμβριος 2017 - Ταΰγετος

«Επιδρομή» αγριογούρουνων στην ΕΟ Σπάρτης-Καλαμάτας στον Ταΰγετο

-

    Ένα επικίνδυνο φαινόμενο παρατηρείται συχνά-πυκνά στην Εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας, στα υψόμετρα του Ταϋγέτου.  Πρόκειται για την παρουσία αγριογούρουνων, τα οποία αιφνιδίως «εισβάλλουν» στο δρόμο μέσα από το δάσος και παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος ατυχήματος.

    Πρόσφατο παράδειγμα αυτό που σημειώθηκε περίπου στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου (11/11), όταν διερχόμενο όχημα με οδηγό έναν Σπαρτιάτη ακινητοποιήθηκε κυριολεκτικά, από περίπου 15-20 αγριογούρουνα που απέκλεισαν τη διέλευσή του, στο ύψος της περιοχή μετά το «Τουριστικό», με κατεύθυνση προς Σπάρτη.  Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο οδηγός, πέρα από το αρχικό σοκ που υπέστη από την ξαφνική εμφάνιση των ζώων, τα τελευταία παρουσίαζαν ιδιαίτερα... απειλητικές διαθέσεις προς το μέρος του, ενώ «έκλεισαν» το δρόμο για κάμποση ώρα.

    Αφού κατάφερε να απεγκλωβιστεί, ο Σπαρτιάτης οδηγός συνέχισε την μετάβαση προς Σπάρτη, όμως στο ύψος του Ασύλου Ανιάτων, μία ακόμα παρόμοια έκπληξη τον περίμενε στο επεισοδιακό ξημέρωμα.  Περίπου πέντε αγριογούρουνα «πετάχτηκαν» μπροστά στο όχημα και ο ανυποψίαστος οδηγός πρόλαβε να τα αποφύγει την τελευταία στιγμή!

    Το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς το φαινόμενο της παρουσίας άγριων ζώων παρατηρείται τόσο στην ΕΟ Σπάρτης-Καλαμάτας, αλλά και σε άλλους δρόμους, όπως στον οδικό άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη (σσ έχουν σημειωθεί ατυχήματα στο πρόσφατο παρελθόν) και άλλες επαρχιακές οδούς του νομού, ιδίως κατά τις βραδινές και νυκτερινές ώρες.

    Οι αρμόδιοι φορείς και συλλογικότητες πρέπει να εγκύψουν στο ζήτημα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, τόσο για την ασφάλεια των  ανθρώπων, αλλά και των ίδιων των ζώων και να αποφευχθούν απρόβλεπτες καταστάσεις.  Μέχρι τότε, οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι.

Πηγή: lakonikos.gr

Οκτώβριος 2017 - Σιντική

Κυνηγός έστησε παγίδα με σφαίρες για αγριογούρουνα σε δάσος των Σερρών και παραλίγο να σκοτώσει βοσκό

-

    Δολοφονική παγίδα για αγριογούρουνο παραλίγο να κοστίσει τη ζωή σε έναν βοσκό.  Πιο συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες ένας βοσκός στην επαρχία Σιντικής του νομού Σερρών περπατούσε σε ένα μονοπάτι όταν άκουσε μια τουφεκιά ακριβώς από πίσω του και είδε έναν από τους σκύλους του νεκρό.  Τι είχε γίνει;

    Μια δολοφονική παγίδα είχε στηθεί από ένα διεστραμμένο μυαλό με σκοπό την λαθροθηρία.  Ένα λειόκανο όπλο είναι στηθεί πάνω στο μονοπάτι που περπατούσε ο βοσκός και ένα σχοινί είχε δεθεί στην σκανδάλη του όπλου.  Οποίο αγριογούρουνο πέρναγε από το μονοπάτι και έπεφτε πάνω στο σχοινί θα εκπυρσοκροτούσε το όπλο.

    Ο βοσκός ήταν πολύ τυχερός γιατί πέρασε από την παγίδα και δεν έπεσε στο σχοινί σε αντίθεση με τον σκύλο του που έπεσε θύμα του διεστραμμένου μυαλού που έστησε την παγίδα αυτή.

    Ο βοσκός ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο.  Από τον αριθμό του όπλου βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του ο οποίος συνελήφθη και η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Πηγή: zougla.gr

Οκτώβριος 2017 - Λαγκάδια

Απίστευτο και όμως συνέβη

-

    Την προηγούμενη εβδομάδα αγριογούρουνο "ΕΙΣΕΒΑΛΕ" σε κατοικημένο σπίτι στα Λαγκάδια και ειδικότερα στην κουζίνα του σπιτιού, όπου υπήρχαν καρύδια και τροφή για γάτες.

    Η ένοικος μόλις κατάλαβε τον απρόσμενο επισκέπτη μέσα στο σπίτι της έβαλε τις φωνές πανικόβλητη στη θέα του αγριογούρουνου μέσα στο σπίτι της.  Κοντά της έτρεξαν οι γείτονες και κατάφεραν να βγάλουν έξω απο το σπίτι το αγριογούρουνο, το οποίο είχε προξενήσει αρκετές φθορές στην οικοσκευή.

Πηγή: lagkadia-lagkadia.blogspot.gr

Οκτώβριος 2017 - Αμπελιά

Αγριογούρουνα στην Ιόνια Οδό

-

    Πριν από μερικές ημέρες οδηγοί έντρομοι ήρθαν αντιμέτωποι με αγριογούρουνο που είχε αγνοήσει τα προστατευτικά και είχε εισέλθει στην Ιόνια Οδό, στο τμήμα μεταξύ Επισκοπικού και Αμπελιάς.  Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αγριογούρουνο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στη μέση του δρόμου αναζητώντας τρόπο εξόδου.

    Στην περίπτωση αυτή κλήθηκε η Τροχαία, όμως πριν ακόμη φτάσει στο σημείο, το αγριογούρουνο βρήκε τον τρόπο να εξέλθει, όπως ακριβώς είχε... εισέλθει!

    Οι συναντήσεις οδηγών με αγριογούρουνα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου γίνονται όλο και πιο συχνές, με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος να είναι μεγάλος.

Πηγή: epiruspost.gr

Οκτώβριος 2017 - Φιλιατών

Κατά αγέλες τα αγριογούρουνα περιφέρονται στα χωριά των Φιλιατών.  Ανησυχία και προβληματισμός στους κατοίκους

-

    Στα ακριτικά χωριά των Φιλιατών στη Θεσπρωτία «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες...» περιγράφουν παραστατικά οι κάτοικοι, την κατάσταση που βιώνουν το τελευταίο διάστημα στον τόπο τους.

    Αμέτρητα αγριογούρουνα επισκέπτονται τα χωριά καθημερινά, ειδικά τις απογευματινές ώρες, ενώ τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ατυχήματα με υλικές ζημιές για τα αυτοκίνητα.

    Η κατάσταση έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, καθώς τα άγρια ζώα μπαίνουν στις καλλιέργειες και προξενούν ζημιές, ενώ μέσα σε λίγες ώρες «καθαρίζουν» βοσκοτόπια.

    Οι αγριόχοιροι φτάνουν στους οικισμούς, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών, αναζητώντας τροφή.  Η ξηρασία δεν βοηθά το άγριο ζώο να σκάψει τη γη και να βρει, ως παμφάγο, ρίζες για να καλύψει τις ανάγκες του, εξηγούν οι κυνηγοί και μάλιστα λένε πως όσα θηρεύονται είναι πολύ αδύνατα.

    Επιστημονικός συνεργάτης της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (Ε΄ ΚΟΗ), μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και επισημαίνει πως μία από τις αιτίες της αύξησης των ατόμων του είδους είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου και εξηγεί:  «Βρήκαν περισσότερο ζωτικό χώρο και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους.  Αυξάνεται πιο εύκολα.  Κάθε γέννα αγριογούρουνου, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, έχει αναπροσαρμοστεί σε 8-12 άτομα».

    Επίσης, αναφέρει ότι διερευνάται η περίπτωση κάποιου είδους, που προήλθε από διασταύρωση ήμερου οικόσιτου γουρουνιού, με άγριο και προσθέτει:

    «’Αλλοι λόγοι, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού του είδους, είναι οι πολλές απαγορεύσεις θήρας στον ελλαδικό χώρο και ο καθορισμός καταφύγιων άγριας ζωής.  Επίσης, με την ίδρυση της Θηροφυλακής από το 2001, περιορίστηκε σημαντικά η λαθροθηρία, ενώ την περίοδο αναπαραγωγής του είδους, υπάρχει απαγόρευση κυνηγίου».

    Με δική μας πρωτοβουλία θέλουμε να τοποθετήσουμε πινακίδες προειδοποιητικές οδηγούς.

    Ο γενικός γραμματέας της Ε΄ ΚΟΗ Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, ως παλιός κυνηγός αγριογούρουνου, όπως αυτοπροσδιορίζεται, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει υπερπληθυσμός στην περιοχή.  Σύμφωνα με στατιστική της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας που παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο τελευταία χρόνια, «υπάρχουν γύρω στις 270 παρέες κυνηγών αγριόχοιρου και θηρεύονται περίπου 9000 άτομα το χρόνο στην Ήπειρο».  Ο κ. Σκαμαντζούρας εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η αύξηση του πληθυσμού δημιουργήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια, η οποία μπορεί να εξαφανίσει το είδος, κατάσταση που είχε συμβεί πριν το 1940 στην περιοχή.  «Είναι ευχή μας, μην τυχόν προκύψει κάποια μεταδοτική ασθένεια» λέει χαρακτηριστικά.

    Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο γενικός γραμματέας της Ε΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας έχει προτάσεις, που σχετίζονται με την αναπροσαρμογή κυνηγητικών καταφυγίων, την αυστηρή τήρηση κανόνων όπου υπάρχουν οικόσιτα γουρούνια.  Επίσης, υποστηρίζει πως «θα μπορούσε η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει του Κυνηγετικούς Συλλόγους από το Πράσινο Ταμείο και να εκδίδονται περισσότερες άδειες».

Πηγή: dasarxeio.com

Οκτώβριος 2017 - Δάφνη

Δείτε σε ποιά περιοχή της Εύβοιας βρέθηκαν αγριογούρουνα

-

    Αναγνώστης του evia-welle.blogspot.com έστειλε σπάνια φωτογραφία και βίντεο, τα οποία δείχνουν μικρά αγριογούρουνα να θηλάζουν στις μητέρες τους στο δρόμο προς την περιοχή της Δάφνης.

    Το περιστατικό συνέβη εχθές γύρω στις 11:00 το βράδυ, αποδεικνύοντας τα όσα ισχυρίζονται οι κάτοικοι των τοπικών διαμερισμάτων αλλά και τα όσα συμβαίνουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς μεγαλύτερα από αυτά προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά.  Επίσης ο αριθμός τους αποδεικνύει αυτα τα οποία λέγονται για την υπερπληθώρα του πληθυσμού τους.

Πηγή: evianews.com

Σεπτέμβριος 2017 - Φαρκαδόνα

Από τις καλύτερες κυνηγετικές περιόδους η φετινή με αυξημένο αριθμό θηραμάτων

-

    Ως μια από τις καλύτερες κυνηγετικές περιόδους χαρακτηρίζουν αυτή που διανύουμε οι κυνηγοί της Φαρκαδόνας και ευρύτερα του νομού.  Ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει το κυνήγι του αγριογούρουνου και του λαγού, με τους ντόπιους κυνηγούς να εξασκούν το αγαπημένο τους χόμπι και να επιστρέφουν από το βουνό με αρκετά θηράματα, ειδικά αγριογούρουνων.

   Ο αυξημένος αριθμός αγριογούρουνων στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας και ευρύτερα στο νομό, φέρει τους επιθυμητούς καρπούς για τους κυνηγούς.  Στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, όπως είναι ευρύτερα γνωστό υπάρχει πλήθος θηραμάτων, τα οποία δεν εντοπίζονται μονάχα στις ορεινές περιοχές αλλά αντιθέτως πλέον και στις πεδινές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η προσπάθεια εντοπισμού των θηραμάτων.

     Το γεγονός φυσικά προκαλεί ικανοποίηση στους οδηγούς και τους αγρότες της περιοχής μας που τους καλοκαιρινούς μήνες ήρθαν αντιμέτωποι ατυχήματα και με τεράστιες καταστροφές από την εμφάνιση και την επιδρομή των αγριογούρουνων σε δρόμους και καλλιεργούμενες εκτάσεις.  Σαφώς με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και τα θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα αναμένεται να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό ο αριθμός των άγριων ζώων που αποτελούν από τα καλύτερα θηράματα για τους κυνηγούς στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: krinitrikalon.gr

Σεπτέμβριος 2017 - Τύρναβος

Ή εμείς ή τα... αγριογούρουνα!

-

    Χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες με αμπέλια, σταφύλια, καλαμπόκια ακόμα και με αμυγδαλιές πολλών αγροτικών περιοχών του νομού που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις συνορεύουν με βουνά βρίσκονται στο έλεος των αγριογούρουνων.

    Μια από τις αγροτικές περιοχές είναι και αυτή του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου.  Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις αγέλες των αγριογούρουνων οι οποίες μπαίνουν στα χωράφια και κατατρώγουν τα πάντα.  Παρόμοια προβλήματα με τα αγριογούρουνα έχουν και άλλες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, όπως και του Δήμου Τεμπών, αφού οι αγέλες κατεβαίνουν από τα oρεινά του Κάτω Ολύμπου τη νύχτα και ισοπεδώνουν τα πάντα.  Περίπου δέκα χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή «Γκαβάνες» βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των αγριογούρουνων.  Μετά από παράπονα αγροτών του Δαμασίου η «Ε» βρέθηκε εκεί και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής κυρίως σε αμπέλια.

    Μιλώντας στην «Ε» οι αγρότες Κώστας Μουσιάρης και Δημήτρης Νταμπαλέτσιος ζητούν να βρεθεί λύση για την αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων στην περιοχή.  Ο κ. Κώστας Μουσιάρης σημειώνει: «πήγα χθες το πρωί με εργάτες να μαζέψω σταφύλια και δεν βρήκα ούτε ένα κορφάδι.  Επισκέφθηκα στη συνέχεια τον δήμαρχο κ. Π. Σαρχώση στον οποίο μετέφερα το πρόβλημα.  Είδα κατανόηση, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.  Τελικά πρέπει το κράτος να αποφασίσει τι θέλει:  Εμάς ή τα γουρούνια;»

    «Μαζεύω νωρίτερα τα σταφύλια χάνοντας βαθμούς και χρήματα.  Αν τα αφήσω μερικές ημέρες ακόμα, φοβάμαι ότι δεν θα βρω να μαζέψω ούτε κλούβα», σημειώνει με πικρία ο κ. Νταμπαλέτσιος.

    Εν τω μεταξύ από τον περασμένο Ιούλιο ο δήμαρχος Τυρνάβου απέστειλε έγγραφο προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δασαρχείο Λάρισας με το οποίο ζητά να υπάρξουν συντονισμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων που προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές του δήμου.  Στο έγγραφο ο κ. Σαρχώσης αναφέρει:

    «Σας ενημερώνουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, αλλά κυρίως στις Τ.Κ. Αργυροπουλίου, Δελερίων, Ροδιάς και Δαμασίου, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα από τον μεγάλο αριθμό αγριογούρουνων.  Οι προσπάθειες των πολιτών να προστατέψουν με κάθε τρόπο τις καλλιέργειές τους και την ασφάλειά τους παραμένουν άκαρπες.  Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και να προχωρήσουμε σε άμεση συνεργασία οι κατά τόπους Δήμοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και οι Διευθύνσεις Δασών, προκειμένου με τον καλύτερο δυνατό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, για να διασφαλιστεί η αγροτική παραγωγή και η σωματική ακεραιότητα των αγροτών».

    Τυπική ήταν μετά από ένα μήνα η απάντηση του Δασαρχείου Λάρισας:  «Σε απάντηση των παραπάνω εγγράφων, σας πληροφορούμε ότι έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και αναμένουμε οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Πηγή: eleftheria.gr

Σεπτέμβριος 2017 - Λάρισα

Αγριογούρουνο επιτέθηκε σε 45χρονο κτηνοτρόφο

-

    Παραλίγο τραγωδία στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας όταν 45χρονος κτηνοτρόφος δέχθηκε επίθεση από αγριογούρουνο.  Σύμφωνα με πληροφορίες της larissanet.gr όλα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί ο 45χρονος στην περιοχή του Κουτσόχερου.

    Το αγριογούρουνο επιτέθηκε στον άνδρα και του κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα, ευτυχώς χωρίς κάποιο απ’ αυτά να είναι μοιραίο για τη ζωή του.  Ο 45χρονος, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου χρειάστηκε να χειρουργηθεί.  Πλέον νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική Κλινική, ενώ έχει εκδορές σε όλο το σώμα.

Πηγή: e-artemis.gr

Σεπτέμβριος 2017 - Θεσσαλονίκη

«Οικογένεια» αγριογούρουνων στη μέση του δρόμου μπροστά απο σπίτια

-

    Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, που είναι τραβηγμένη την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 από κάτοικο της περιοχής, δύο μεγάλα και πέντε μικρότερα αγριογούρουνα βρέθηκαν στη μέση του δρόμου πιθανότατα ψάχνοντας για τροφή.

    Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα πολλοί κάτοικοι από διάφορες περιοχές είχαν καταγγείλει την καταστροφή των κηπευτικών τους αλλά και των τραυματισμό οικόσιτων ζώων μετά από «επιθέσεις» αγριογούρουνων.

    Στις αρχές του μήνα, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΜΑΘ υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και δημάρχων της Θεσσαλονίκης.

    Με το στήσιμο παγίδων αναμένεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, που δημιουργεί η ανάπτυξη πληθυσμού αγριογούρουνων τα τελευταία χρόνια.  Οι παγίδες θα στηθούν ώστε να μεταφερθούν τα ζώα σε άλλες περιοχές και να χαρακτηριστεί το είδος των αγριογούρουνων.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς,το πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς ζώα που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής αγριόχοιρων αναζήτησαν καταφύγιο γύρω από τη λίμνη.  Ο κ. Παπάς είπε ότι πέρσι είχε γίνει σύσκεψη με τον δήμο Λαγκαδά, σχετικά με τα προβλήματα γύρω από τη λίμνη Κορώνεια και τότε τα αγριογούρουνα ήταν 300 αλλά το τελευταίο χρόνο πολλαπλασιάστηκαν.  Στη διάρκεια του χρόνου τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονταν και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς το όρος Βερτίσκος, λόγω της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο προς την περιοχή του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε "σε συνεργασία με το δασαρχείο πρέπει να γίνει συντονισμένη δράση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στοχευμένης θήρευσης, (μέσω παγίδων) προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.  Οι παγίδες θα στηθούν ώστε να μεταφερθούν τα ζώα σε άλλες περιοχές και να χαρακτηριστεί το είδος των αγριογούρουνων" είπε.

Πηγή: focusfm.gr

Σεπτέμβριος 2017 - Νότιο Πήλιο

Παρέμβαση για τα αγριογούρουνα

-

    Από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου στο Δασαρχείο - Σοκ για κάτοικο που είδε 27 μαζεμένα σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του.

    Παρέμβαση στο Δασαρχείο πρόκειται να κάνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνας για το πρόβλημα των αγριογούρουνων που καταστρέφουν καλλιέργειες, φθάνουν μέχρι τις αυλές σπιτιών σε αναζήτηση τροφής και επιτίθενται ακόμη και σε οικόσιτα ζώα.  Το θέμα είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, στον απόηχο επίθεσης αγριογούρουνων σε σπίτι στην περιοχή της Μηλίνας, όπου μία γάτα και ο ένας από τους δύο σκύλους του ιδιοκτήτη, τραυματίστηκαν θανάσιμα από αγριογούρουνα.

    Κάτοικοι στα χωριά του Νοτίου Πηλίου, ακόμη και στο Τρίκερι, βρίσκονται με τα όπλα παρά πόδα.  Τα βράδια αναγκάζονται να βάζουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι υπό το φόβο επιθέσεων, ενώ οι ίδιοι φοβούνται να βγουν έξω από τις αυλές των σπιτιών τους.

    Μεγάλες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες.  Οι παραγωγοί δαπανούν τεράστια ποσά για να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους, όμως κανένας φράκτης δεν είναι αρκετός για να σταματήσει την... επέλασηΟύτε καν τα συστήματα ασφαλείας που έχουν υιοθετήσει κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής για να κρατούν μακριά τα αγριογούρουνα δεν είναι αρκετά πλέον.  Αρκετοί εγκατέστησαν κανονάκια.  Είναι ένα σύστημα που βγάζει ήχο σαν πυροβολισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Τον έχουν συνηθίσει και πλέον τον αψηφούν.

    Τα αγριογούρουνα, δεν περιορίζονται στο δασικό περιβάλλον.  Σύμφωνα με κατοίκους, κατεβαίνουν ακόμη και στα χωριά σε αναζήτηση τροφής και νερού.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μηλίνα, στην περιοχή Αλυκή, περίοικος είδε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του μαζεμένα 27 αγριογούρουνα, να πίνουν νερό από ρυάκι που έχει σχηματιστεί από το αντλιοστάσιο της περιοχής.

    «Το πρόβλημα είναι σε γνώση μας.  Έχουμε κάνει τις επισημάνσεις μας και θα κάνω και προσωπική παρέμβαση στο Δασαρχείο για επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για το αγριογούρουνο, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους.  Δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες και ανθρώπινες περιουσίες που κινδυνεύουν.  Αυτή την περίοδο που γίνονται αγροτικές εργασίες, κινδυνεύουν ακόμη και οι ίδιοι οι άνθρωποι», σημείωσε ο κ. Φορτούνας.

Πηγή: taxydromos.gr

Αύγουστος 2017 - Αρκαδία

Στο έλεος των αγριόχοιρων οι καλλιέργειες στην Αρκαδία

-

    Από τα Αγιωργίτικα πέρασαν το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου αγριόχοιροι και κατέστρεψαν ολοσχερώς μία μεγάλη έκταση καλλιέργειας πατάτας.  Όπως ανέφερε ο παραγωγός που βρέθηκε στο χωράφι του, η καταστροφή είναι ολική.

    Στο σημείο βρέθηκαν και άλλοι αγρότες από τα γύρω χωριά, οι οποίοι έδειξαν αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι, καθώς όλες οι παραγωγές της περιοχής λεηλατούνται συνεχώς από τα ζώα.

    Παρών και ο θεματικός αντιπερφερειάρχης και εκπρόσωπος των κυνηγών Τρίπολης κ. Γιώργος Ρουμελιώτης ο οποίος στήριξε τους αγρότες και με προτάσεις τους έδειξε την πρόθεσή του να βοηθήσει τους παραγωγούς που καταστρέφονται.  Μεταξύ των άλλων προτάσεων αναφέρθηκε και στα χρήματα που δίνουν οι κυνηγοί.

    «Εμείς οι κυνηγοί αποδίδουμε εκατομμύρια στο ταμείο θήρας που πάνε στο κράτος, ανταποδοτικά διά μέσου ΕΛΓΑ να πάνε σε αυτούς που καταστρέφονται»  Ο κ. Ρουμελιώτης πρότεινε να δοθούν αυτά τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των αγροτών, αλλά οι αρμόδιες αρχές, όπως είπε, θα πρέπει άμεσα να αποζημιώσουν τις καταστροφές.

    Καταστροφές έχουν γίνει επίσης και σε άλλα χωριά του Κορυθίου και της Τεγέας.  Ακόμη, μεγάλες ζημιές κάνουν τα τσακάλια και οι κίσσες.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Αύγουστος 2017 - Μαγνησία

Επέλαση αγριογούρουνων στη Μαγνησία

-

    Καταστρέφουν καλλιέργειες, φθάνουν μέχρι τις αυλές σπιτιών σε αναζήτηση τροφής και επιτίθενται ακόμη και σε οικόσιτα ζώα.  Προ τριημέρου στη Μηλίνα, κάτοικος της περιοχής έγινε μάρτυρας επίθεσης αγριογούρουνων στη γάτα και στον ένα σκύλο του.  Μόλις που πρόλαβε να ανοίξει την εξώπορτα του σπιτιού του και να φωνάζει το δεύτερο σκυλί του μέσα, προκειμένου να γλιτώσει...

    Το πρόσφατο κρούσμα δεν είναι και το μοναδικό στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όπου όπως λένε ντόπιοι υπάρχει ολόκληρος... «καταυλισμός» από αγριογούρουνα.

    Τα ζώα, δεν περιορίζονται στο δασικό περιβάλλον.  Σύμφωνα με κατοίκους, κατεβαίνουν ακόμη και στα χωριά σε αναζήτηση τροφής.

    Κάθε... επέλαση συνοδεύεται από καταστροφές και απώλειες.  «Κατεβαίνουν συνήθως νυχτερινές ώρες.  Εγώ ήμουν μέσα στο σπίτι όταν διαπίστωσα ότι βρίσκονται στην αυλή μου. Ισα που πρόλαβα να ανοίξω την πόρτα και να φωνάξω μέσα τον έναν από τους δύο σκύλους μου.  Ο άλλος, όπως και μια γάτα μου έπεσαν θύματα της επίθεσης», αναφέρει κάτοικος της Μηλίνας.  Αλλοι κάτοικοι, αναγκάζονται τα βράδια και βάζουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι.

    Κρούσμα επίθεσης και μάλιστα σε μεγαλόσωμο σκύλο καταγράφτηκε την περασμένη εβδομάδα και στο Νεοχώρι.

    Οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο δεν είναι οι μοναδικές.  Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πρέκα, κάτοικο στο Νεοχώρι, προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.  Οι παραγωγοί δαπανούν τεράστια ποσά για να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους, όμως κανένας φράκτης δεν είναι αρκετός για να σταματήσει την... επέλαση.  «Τα χωράφια μετά την επιδρομή είναι λες και πέρασε τρακτέρ και τα όργωσε», περιγράφει ο κ. Πρέκας, κάνοντας λόγο για ένα παμφάγο ζώο, δυνατό, χωρίς φυσικούς εχθρούς, που έχει εξοικειωθεί με τον άνθρωπο και εισβάλλει ακόμη και μέσα στις αυλές.

    Ούτε καν τα συστήματα ασφαλείας που έχουν υιοθετήσει κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής για να κρατούν μακριά τα αγριογούρουνα δεν είναι αρκετά πλέον.  «Αρκετοί εγκατέστησαν κανονάκια.  Είναι ένα σύστημα που βγάζει ήχο σαν πυροβολισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Τον έχουν συνηθίσει και πλέον τον αψηφούν», αναφέρει ο κ. Πρέκας.

    Κάτοικοι του Πηλίου, έχουν παρά πόδα τα όπλα για να μπορέσουν να προστατευτούν σε πιθανή επίθεση από αγριογούρουνα.

    «Είναι γενικό το κακό», αναφέρει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Βόλου, Γιάννης Μόσδρομος.  Όπως επισημαίνει το πρόβλημα υφίσταται τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια και δεν αφορά μόνο στο Πήλιο.  «Πρόβλημα υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αλμυρού και γενικότερα όπου υπάρχουν καλλιέργειες, όπως καλαμπόκια», προσθέτει ο ίδιος.

    «Εχω ακούσει για επιθέσεις ακόμη και σε πρόβατα αλλά και για ατυχήματα σε επαρχιακούς δρόμους, όπου κατηφορίζουν αγριογούρουνα σε αναζήτηση τροφής», λέει.  Ο κ. Μόσδρομος μιλά για υπερπληθυσμό αγριόχοιρων στη Μαγνησία.  «Ως Κυνηγετικός Σύλλογος έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει.

    Η φετινή κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε για τη Μαγνησία στις 20 Αυγούστου.  Όμως το κυνήγι του αγριόχοιρου δεν επιτρέπεται πριν τις 15 Σεπτεμβρίου και έως 21 Ιανουαρίου.  «Εχουμε προτείνει την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο στις 20 Αυγούστου μαζί με τα υπόλοιπα είδη.  Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί», σημειώνει ο κ. Μόσδρομος.

    Στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα και με αφορμή το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων, περιλαμβάνονται εξαιρέσεις οι οποίες όμως δεν αφορούν στη Μαγνησία:

 • διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,
 • αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10,
 • δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού
 • κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Πηγή: e-artemis.gr

Αύγουστος 2017 - Τρίκαλα

Από θαύμα σώθηκε νεαρός οδηγός πριν από λίγο στην Κρήνη Τρικάλων

-

    Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή μετά την παράσυρση αγριογούρουνου από ΙΧ στο δρόμο που συνδέει το χωριό με την Οιχαλία.  Για πολλούς κατοίκους του Δήμου Φαρκαδόνας που ζουν έντονα το πρόβλημα θεωρούνταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κι αυτό.  Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, αλλά μονάχα με υλικές ζημιές.

    Άγιο είχε σήμερα το βράδυ ένας νεαρός ηλικιακά οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που κατευθυνόταν από Κρήνη προς Οιχαλία. Κινούμενος με το όχημά του στην περιφερειακή οδό που συνδέει τα δύο χωριά, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, παρέσυρε αγριογούρουνο βάρους μεγαλύτερο των 100 κιλών, που διέσχιζε παράλληλα το οδόστρωμα.

    Ο οδηγός σύμφωνα με το ΚΡΗΝΗ LIVE δεν κατάφερε να αποφύγει το άγριο ζώο, καθώς εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του.  Το παρέσυρε, ευτυχώς ωστόσο κατάφερε να συγκρατήσει το όχημα στο οδόστρωμα χωρίς να εκτραπεί και να ανατραπεί.  Φυσικά το αυτοκίνητο υπέστη μεγάλες ζημιές καθώς το άγριο ζώο ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

    Το γεγονός έρχεται να θορυβήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους τόσο της Κρήνης, όσων και των άλλων χωριών.  Να επιστήσει την προσοχή των οδηγών, αλλά ταυτόχρονα να εντείνει τις πιέσεις για την λήψη μέτρων, όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

-

Πηγή: krinitrikalon.gr

Αύγουστος 2017 - Θεσσαλονίκη

Τρεις δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης «καθαρίζουν» αγριογούρουνα-«εισβολείς»

-

    Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της εισβολής των αγριογούρουνων σε δρόμους, σε αυλές σπιτιών και σε αγροτικές καλλιέργειες πέριξ του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζουν οι δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου και Νεάπολης – Συκεών, με στόχο να αναδειχτεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, όπως λένε, ενώ ζητούν άμεση λύση από τους αρμόδιους.

    «Όσο χαριτωμένο κι αν ακούγεται, δεν είναι συνηθισμένοι οι άνθρωποι να συμβιώνουν με αγριογούρουνα και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο, λόγω των καθημερινών καταγγελιών από δημότες για πρόκληση ζημιών από τα αγριογούρουνα που αναζητούν τροφή, εστάλησαν επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δασαρχείου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

    «Εχω ξεκινήσει μια επικοινωνία με τους άλλους δημάρχους.  Θα δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο για να αναδείξουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.  Θέλω να χτυπήσω ‘καμπάνα’ στους αρμόδιους, από τους οποίους θα αναζητήσω ευθύνες για ό,τι συμβεί.  Συνεχίζουμε να επιμένουμε προς τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊσταμένους να μας δώσουν οδηγίες», πρόσθεσε ο κ. Καϊτεζίδης.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς ζώα που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής αγριόχοιρων (πολλές εκ των οποίων ήταν και ελευθέρας βοσκής) διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον και αναζήτησαν καταφύγιο στην προστατευμένη περιοχή Natura, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια.  Εκεί βρήκαν περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.  Στη διάρκεια του χρόνου, τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονταν διαρκώς και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς το όρος Βερτίσκος, λόγω της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο προς την περιοχή του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη.

Πηγή: e-artemis.gr

Αύγουστος 2017 - Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτη η απραξία με τα αγριογούρουνα, να δοθεί λύση

-

    Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι ενώ ο κ. Καϊτεζίδης απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση.  Την έντονη δυσαρέσκειά του για την εμφάνιση αγριόχοιρων στο Πανόραμα και τις γύρω περιοχές εκφράζει ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

    «Είναι ενδεικτικές οι εικόνες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο Πανόραμα και στις παρυφές του Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου:  επιθέσεις από κοπάδια σε αυλές, σε οικόσιτα ζώα και σε καλλιέργειες», αναφέρει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι η δημοτική αρχή έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

    Σε επιστολή του προς τους ανωτέρω ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν –εν έτει 2017- ανενόχλητα κοπάδια αγριόχοιρων μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να σκορπούν την ανησυχία στους κατοίκους, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες αν και ενημερώθηκαν δεν αντιδρούν.  Ζητά δε από τους αρμόδιους να τον ενημερώσουν για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν, έτσι ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις επιθέσεις, αλλά και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

    «Είναι δείγμα των πολύ χαμηλών αντανακλαστικών της ελληνικής πολιτείας να μην μπορεί να αντιμετωπίσει οργανωμένα τέτοια φαινόμενα.  Ο δήμος μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης καταγγελιών και έντονων διαμαρτυριών πολιτών για αυτές τις επιθέσεις.  Παρόλα αυτά και παρά τις επανειλημμένες μας οχλήσεις δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση.  Ζητάμε άμεσα να ληφθούν όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην έχουμε ατυχήματα αλλά και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία καθώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν μεταδιδόμενες στον άνθρωπο ασθένειες», σημείωσε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη.

    «Σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή προς την Ελληνική Πολιτεία εν έτει 2017 πληθυσμοί σε κατοικημένες περιοχές να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα και το Κράτος να παραμένει ασυγκίνητο», κατέληξε.

Πηγή: voria.gr

Αύγουστος 2017 - Θεσσαλονίκη

Η απάντηση Φάμελλου για τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου

-

    Tο θέμα αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, αναφέρει.

    Tο θέμα με τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου σε ημιορεινές αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στο δημοσίευμα της Voria.gr.

    Ο κ. Φάμελλος ζητά τη συνεργασία των περιφερειακών αρχών, ενώ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου.  Όπως αναφέρει, το πρόβλημα είναι πολλών ετών και με ευθύνες παλαιότερων κυβερνήσεων.  Όμως, όπως αναφέρει, το Υπουργείο, από πέρυσι κάνει σημαντικές προσπάθειες επίλυσης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί κριτική και στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φάνη Παπά, ο οποίος είχε αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση για το φαινόμενο.  Ολόκληρη η απάντηση του κ. Φάμελλου:

    «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου και ζητάει τη συνεργασία των Περιφερειακών αρχών.

    Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας την ανάρτηση της 3ης Αυγούστου, που αφορά στη σημαντική αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Μάλιστα, υπάρχουν και δηλώσεις του Aντιπεριφερειάρχη κ. Φάνη Παπά, ο οποίος αποδίδει και ευθύνες στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα.

    Όμως ο κ. Παπάς δεν ενημερώνεται για τις ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας, παρότι μας αποδίδει ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Όπως, θα περιμέναμε, επίσης, να έχετε ενημερωθεί και εσείς και να έχετε εντάξει στο άρθρο σας την ανακοίνωσή μας της 31ης Ιουλίου 2017, ήτοι 3 ημέρες νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, δηλαδή για την Ρυθμιστική της Κυνηγετικής περιόδου 2017-1018.

    Όμως το θέμα αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης, και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.  Για το λόγο αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε απευθείας, για όλα αυτά που το δ.τ. του ΥΠΕΝ έλεγε από την 31η Ιουλίου, και απαντούν σε πολλές από τις ερωτήσεις του άρθρου σας.

    Πράγματι το πρόβλημα είναι πολλών ετών και με ευθύνες παλαιότερων κυβερνήσεων.  Όμως το Υπουργείο μας, από πέρυσι κάνει σημαντικές προσπάθειες επίλυσης, ως εξής:

1. Αύξηση της κάρπωσης τους είδους:

 • Η ρύθμιση αυτή έγινε για πρώτη φορά πέρυσι και από 5 θηρευόμενα άτομα αγριόχοιρου, ο αριθμός αυξήθηκε σε 6.

2. Εισαγωγή της χωρικής διαφοροποίησης του αριθμού κάρπωσης του είδους:

 • Πέρυσι, για πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε επιπλέον ο επιτρεπτός αριθμός κάρπωσης.  Στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, δηλαδή, η κάρπωση διπλασιάστηκε από 5 στα 10 θηρευόμενα άτομα.
 • Φέτος, εντάσσουμε για πρώτη φορά την παραπάνω ρύθμιση, των 10 ατόμων, και στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, περιοχές από τις οποίες είχαμε θεσμική εισήγηση για το πρόβλημα.
 • Φέτος, επίσης  για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι οικείες δασικές αρχές να προτείνουν προς το Υπουργείο μας την αύξηση της κάρπωσης λόγω τοπικών αναγκών και αυτό να γίνει και κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

    Φυσικά, όπως αναφέρουμε και στο δελτίο τύπου της 31ης Ιουλίου, τα παραπάνω μέτρα δεν θεωρούμε ότι είναι ικανά από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου.  Γι’ αυτό και προτείνουμε τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης που θα ενισχύσουν την αντιμετώπιση.

    Ζητούμε, όμως, και τη συμβολή των τοπικών ή περιφερειακών αρχών και αναφέρουμε ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν οι εκτεταμένες απαγορεύσεις θήρας, ή να μειωθούν οι νέες απαγορεύσεις.  Όλα αυτά τα έχουμε περιλάβει ήδη στη Ρυθμιστική Θήρας 2017-2018 που υπογράφηκε από την 31η Ιουλίου 2017.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι προωθούμε και γενικότερες αλλαγές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.  Ένας πολύ σημαντικός λόγος για την αύξηση των αγριόχοιρων στη χώρα είναι η εγκατάλειψη και η δάσωση των αγρών στα ορεινά και ημιορεινά μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκει άριστο ενδιαίτημα για την αύξησή του.  Για τη δίκαιη αντιμετώπιση των αγροτών ήδη με διατάξεις μας στους Ν. 4467/2017 και 4483/2017 δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τους αγρούς τους, οι οποίοι πια δεν θα μπορούν να αποτελούν τέτοιο ενδιαίτημα.  Τέλος, εξετάζουμε και το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφού ήδη έχει γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο για το ζήτημα.

    Με όλα τα παραπάνω, θέλουμε να δείξουμε ότι καθόλου αδιάφορους δεν μας αφήνουν τα θέματα που τίθενται στο άρθρο.  Γι’ αυτό και μας κάνει εντύπωση η ετεροχρονισμένη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη.  Αν είχε απευθυνθεί με τις προτάσεις του σε εμάς, προφανώς δεν θα μας υποχρέωνε και σε δημόσια απάντηση.  Αυτό το πλαίσιο συνεργασίας το έχουμε εφαρμόσει στην Περιφέρειά μας και δεν κατανοούμε τη δημοσιοποίηση ενός θέματος για το οποίο έχουμε ήδη αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες, που έχουν τύχει και της επιδοκιμασίας από τον κυνηγετικό κόσμο.

    Αυτό που είναι σίγουρα αναγκαίο είναι να καταθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόταση ειδικής διαχείρισης και μέτρων, θεσμικά και σε συνεργασία με τη Δασική Αρχή, όπως προβλέπει η νέα ρυθμιστική, και να προχωρήσουμε σε αύξηση της κάρπωσης στην περιοχή της υπαίθρου, αλλά και σε άλλα ειδικότερα μέτρα.  Μια τέτοια συνεργασία θα ήταν σίγουρα προς όφελος των πολιτών».

Πηγή: voria.gr

Αύγουστος 2017 - Θεσσαλονίκη

Ο αυτοκινητόδρομος που εμποδίζει τα αγριογούρουνα - Το πρόβλημα των κατοίκων

-

    Σημαντικά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της ανάπτυξης πληθυσμού αγριογούρουνων τα τελευταία χρόνια.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς ζώα που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής αγριόχοιρων (πολλές εκ των οποίων ήταν και ελευθέρας βοσκής) διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον και αναζήτησαν καταφύγιο στην προστατευμένη περιοχή Natura, γύρω από τη λίμνη.  Εκεί βρήκαν περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.

    Στη διάρκεια του χρόνου τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονταν διαρκώς και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς το όρος Βερτίσκος, λόγω της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο προς την περιοχή του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη.

    «Τον περασμένο Σεπτέμβριο στείλαμε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για το θέμα αυτό.  Ζητούμε, σε συνεργασία με το δασαρχείο και τους θηροφύλακες, να γίνει μία συντονισμένη δράση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στοχευμένης θήρευσης, προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπάς.

    «Δεν επιθυμούμε την εξαφάνιση των αγριογούρουνων.  Άλλωστε, τα ζώα αυτά πάντα υπήρχαν στους δασικούς όγκους του νομού.  Ωστόσο, επιδιώκουμε τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών» πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

Αύγουστος 2017 - Θεσσαλονίκη

Επίθεση αγριογούρουνων σε σκυλί μέσα σε κατοικημένη περιοχή στη Θεσσαλονίκη

-

    Το σκυλί νοσηλεύεται από την Κυριακή σε κλινική και έχει υποστεί βαριά τραύματα.  Ανεξέλεγκτο φαίνεται να είναι πια το φαινόμενο των αγριογούρουνων που εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης αναζητώντας φαγητό και προκαλώντας ζημίες και τραυματισμούς σε οικόσιτα και κατοικίδια ζώα.

    Την Κυριακή το βράδυ, έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους στην περιοχή των Ελαιώνων του δήμου Πυλαίας Χορτιάτης και επιτέθηκαν σε ένα σκύλο, δημιουργώντας του βαριά τραύματα.  «Τον έχουν χτυπήσει στα πόδια και στην περιοχή του θώρακα.  Ευτυχώς δεν του τρύπησαν τον θώρακα, γιατί θα το χάναμε» δηλώνει στο Seleo, ο Ηλίας Ζαχαριάδης, ιδιοκτήτης του σκύλου, ράτσας βαϊμαρανερ, που έχει τραυματιστεί.

    Όλα ξεκίνησαν, όταν το σκυλί εξαφανίστηκε την Κυριακή στις 12:00 το βράδυ και ο ιδιοκτήτης του το έψαχνε.  Γύρω στις 2:00, τον καλέσανε νοσηλευτές του νοσοκομείο «Γένεσις», οι οποίοι βρήκαν το σκυλί στο προαύλιο του νοσοκομείου, σε άσχημη κατάσταση.  «Ο σκύλος έχει πάνω καρτελάκι με το τηλέφωνο μου, έτσι με βρήκαν.  Όταν πήγα εκεί το σκυλί ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.  Από εκείνη την ώρα μέχρι σήμερα νοσηλεύεται σε κλινική» αναφέρει ο κύριος Ζαχαριάδης.

    «Τα ένστικτα του σκυλιού μου, είναι κυνηγού από την φύση του, αλλά εγώ τον έχω για συντροφιά μέσα στο κήπο μου.  Όμως, προχθές δεν τον πρόλαβα.  Λογικά, πήρε τις μυρωδιές, όταν πέρασαν από μπροστά του και στη συνέχεια τα ακολούθησε και του επιτέθηκαν» αναφέρει ο κύριος Ζαχαριάδης για την επίθεση των αγριογούρουνων.

    Είναι θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του Πανοράματος, της Εξοχής, του Χορτιάτη, του Ασβεστοχωρίου, των Πεύκων, τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο.  Τα αγριογούρουνα, λόγω της ανάπτυξης ενός υβριδίου αγριόχοιρου, που προέκυψε από διασταύρωση αγριόχοιρου και ήμερων γουρουνιών έχουν πολλαπλασιαστεί και ζητούν τροφή σε αυλές σπιτιών.

    Ο Ηλίας Ζαχαριάδης, μας ανέφερε πως καθημερινά πλέον είναι επισκέψεις των αγριογούρουνων στην περιοχή, ακόμα και πριν πέσει ο ήλιος, καθώς πια έχουν εξοικειωθεί.

    Σε επικοινωνία μας που είχαμε με τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, μας ενημέρωσαν πως για το θέμα δεν ευθύνεται ο δήμος αλλά το Δασαρχείο.  Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτης, έχει στείλει επιστολές στο Δασαρχείο, ζητώντας την επίβλεψη του θέματος.

Πηγή: seleo.gr

Αύγουστος 2017

Να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου καθώς προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή

-

    Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου, ζητεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

    Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργεί ιδίως στην αγροτική παραγωγή ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου και κρίνει επιβεβλημένη την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων στην κατεύθυνση ελέγχου του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

    Ως ενδεικτικά μέτρα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνει:

 • τη διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και την αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου,
 • την αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής, και
 • την έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

    Παράλληλα, θεωρεί επιβεβλημένο να αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους καθώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο αγριόχοιρος δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο προς ασφάλιση παρά μόνο σε Περιοχές προστασίας της Φύσης.

Δελτίο Τύπου

Πηγή: dasarxeio.com

Ιούλιος 2017 - Κόζιακας

Τροχαίο δικυκλιστή με αγριόχοιρο!!! στον Αγ. Βησσαρίωνα

-

    Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, συνέβη κι αυτό.  Τροχαίο ανάμεσα σε δικυκλιστή κι αγριόχοιρο σε αγροτική περιοχή στον Αγ. Βησσαρίωνα.  Το περιστατικό έλαβε χώρα σήμερα ξημερώματα Τετάρτης, όταν ο οδηγός, αγρότης στο επάγγελμα, γύριζε από τον αγρό του, όπου μετέβη, γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, να αλλάξει θέση στο καρούλι ποτίσματος και ξαφνικά πετάχτηκε μέσα από καλλιέργεια καλαμποκιού αγριόχοιρος, ο οποίος χτύπησε τον οδηγό στο πίσω μέρος του δικύκλου με αποτέλεσμα να τον ρίξει κάτω.

    Ευτυχώς για τον οδηγό δεν κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και την γλίτωσε, αποκομίζοντας μόνο κάποιες γραντζουνιές σε χέρια και πόδια, χωρίς να χρειαστεί περεταίρω ιατρική φροντίδα.

    Έτσι, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν οι οδηγοί που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο των κοινοτήτων του Δήμου Πύλης στα ριζά του Κόζιακα, έως και την Φήκη, κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες, καθώς οι επελάσεις - επιδρομές των συμπαθών τεράποδων αυτή την εποχή, σε καλλιέργειες καλαμποκιού, είναι συχνό φαινόμενο!

Πηγή: pylinews.gr

Ιούλιος 2017 - Ήπειρος

Αγριογούρουνα οργώνουν εκτάσεις με καλλιέργειες σ’ όλη την Ήπειρο!

-

    Σοβαρό «πονοκέφαλο» και αυτό το καλοκαίρι σε δεκάδες αγρότες του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και άλλων περιοχών την Ηπείρου προκαλούν τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων εξακολουθεί να αυξάνει, καθώς η Πολιτεία ακόμα το... σκέφτεται να λάβει μέτρα για τον έλεγχό του.

    Μεγάλες αγέλες ζώων εισβάλλουν καθημερινά σχεδόν σε καλλιεργημένες εκτάσεις προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, τις οποίες, σημειωτέον, δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, καθώς δε θεωρεί ότι προέρχονται από φυσικές καταστροφές!  Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στον κάμπο Καλπακίου, όπου κινούνται εκατοντάδες αγριογούρουνα, με τους ντόπιους παραγωγούς να έχουν φτάσει σε απόγνωση.

    Απροστάτευτοι οι ιδιοκτήτες καλλιεργούμενων εκτάσεων παίρνουν τελικά το νόμο στα... χέρια τους στήνοντας λαθραία καρτέρια.  Αυτό συνέβη πριν λίγες ημέρες στο Καλπάκι, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο άτομα.  Με αφορμή το περιστατικό, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ζητά τη λήψη μέτρων για την αποφυγή των ζημιών από τα αγριογούρουνα.  Το θέμα έφτασε εξάλλου και στη Βουλή με ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, απ’ τους οποίους ζητούνται μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων παραγωγών.

Μεγάλες καταστροφές

    Ανυπολόγιστες ζημιές προκαλούν και φέτος τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες πεδινών κυρίως εκτάσεων του Νομού Ιωαννίνων.  Ειδικά στον Κάμπο Καλπακίου – Παρακαλάμου κινείται, όπως έχει γίνει γνωστό, μία τεράστια αγέλη από 250 ζώα περίπου, τα οποία μπαίνουν στα χωράφια και κυριολεκτικά τα... οργώνουν!

    Οι παραγωγοί δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν από αυτές τις επιθέσεις. Αν και κατά καιρούς επανέρχεται το αίτημα για επέκταση της περιόδου θήρας αγριόχοιρου, προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός του, αυτό προς το παρόν δεν έχει ικανοποιηθεί.  Εξάλλου, δεν προβλέπεται αποζημίωση εκ μέρους της Πολιτείας για τις καταστροφές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες.  Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα προέκυψε όταν απελευθερώθηκαν στην περιοχή μας ημίαιμα ζώα, τα οποία, σε αντίθεση με τα κλασικά αγριογούρουνα, γεννούν πολλά μικρά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.

Παίρνουν τις... καραμπίνες!

    Μην έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης στην προέλαση των αγριογούρουνων στα χωράφια τους, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που παίρνουν τις καραμπίνες και στήνουν καρτέρια σκοτώνοντας τα ζώα που θα βρεθούν μπροστά στις κάνες τους.  Αυτό όμως αποτελεί ρίσκο για τους ίδιους, αφού η Θηροφυλακή δεν αστειεύεται!

    Κάπως έτσι, ξημερώματα της περασμένης Τρίτης κλιμάκιο από θηροφύλακες της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου συνέλαβε επ’ αυτοφώρω δύο λαθροκυνηγούς στον κάμπο του Καλπακίου.  Μετά από παρακολούθηση και αφού προηγήθηκε ένας πυροβολισμός, οι θηροφύλακες επιχείρησαν να ελέγξουν όχημα κάνοντας σήμα στάσης στον οδηγό.  Εκείνος όμως ανέπτυξε ταχύτητα, για να σταματήσει λίγη ώρα αργότερα.  Στην πορεία της διαφυγής οι θηροφύλακες αντιλήφθηκαν ότι οι επιβαίνοντες πέταξαν έξω από το όχημα ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο βρέθηκε έπειτα από αναζήτηση στην περιοχή, «γεμάτο», με δύο φυσίγγια για κυνήγι αγριόχοιρου (μπάλες).  Οι δύο λαθροθήρες οδηγήθηκαν στο Τμήμα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Τι λέει η Ε΄ Κ.Ο.Η.

    Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της πως ήταν η πρώτη, εδώ και αρκετά χρόνια, που έγινε αποδέκτης των καταγγελιών για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες, τους θερινούς μήνες και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε πολλές άλλες.  Η ίδια έχει αναδείξει το θέμα και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου αυτού προβλήματος, η επίλυση του οποίου όμως, όπως σημειώνει, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί!

    Το Δ.Σ. της Ε’ Κ.Ο.Η. επισημαίνει την αδήριτη αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την αποφυγή των καταστροφών στις καλλιέργειες και ζητά μέριμνα για την αποζημίωση του συνόλου της ζημιάς που υφίστανται οι καλλιεργητές από τα αγριογούρουνα.  Ωστόσο, σπεύδει να σημειώσει πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενισχύσει πρακτικές αυτοδικίας που, τελικά, προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα και ενέχουν πολλούς περισσότερους κινδύνους από αυτά που επιχειρούν να επιλύσουν».

Αγριογούρουνα στη Βουλή

    Το θέμα με τις καταστροφές που προκαλούν και αυτό το καλοκαίρι τα αγριογούρουνα σε περιοχές με καλλιέργειες έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, o οποίος ζητάει απ’ τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα καταστολής του φαινομένου αλλά και ανακούφισης των αγροτών που έχουν πληγεί.

    Κάνοντας αναφορά στις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις της Ηπείρου, ο βουλευτής σημειώνει πως αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, γεγονός που προκαλεί σημαντική απώλεια του ετήσιου εισοδήματος των αγροτών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Πηγή: proinoslogos.gr

Οκτώβριος 2015 - Κίσσαβος

   Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, θέλουμε να σας χαρίσουμε ένα δείγμα της διέλευσης των αγριογούρουνων, μέρα μεσημέρι, σε πυκνοδασωμένο δρόμο του Κισσάβου στα τέλη Οκτωβρίου του 2015.  Αν βρεθείς απροετοίμαστος στο διάβα τους ... ο Θεός βοηθός ... !

-

Πηγή: 4x4ekdromes.gr

 

Προβληματισμοί ...

Mη φοβάσαι τους πειρασμούς. Οσο μεγαλώνεις αρχίζουν να σε αποφεύγουν...

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account