78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Κόζιακα

-

    Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποιο από τα βουνά μας το κοντινότερο Σαββατοκύριακο στη γιορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία.  Φέτος η συνάντηση γίνεται 21 – 22 Ιουλίου 2018 στο Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας) (1901μ) και οικοδεσπότης είναι ο Σ.Ο.Χ. Τρικάλων.

    Ο Κόζιακας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου και είναι το Κερκέτιον όρος των αρχαίων.  Το σημερινό του όνομα, πιθανόν προέρχεται από την τούρκικη λέξη «Κοτζιά» = μεγάλος και «γιακά» = λαιμός, ήτοι, μεγάλος λαιμός, κατ” επέκταση μακρύ βουνό.  Είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων, που το μήκος της ενιαίας ράχης του ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα από βορά (Καλαμπάκα/Μετέωρα) μέχρι νότο (Πύλη).

    Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις πλαγιές, φαράγγια δασωμένα με έλατα, οξιές, δρύες και φυλλοβόλα, καθώς και απότομους γκρεμούς.  Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα ενώ πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού.  Σε όλο τον όγκο του βουνού υπάρχουν πηγές, με εξαιρετική ποιότητα νερού.  Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό.

    Σχηματίζει πανέμορφα μικρά οροπέδια και είναι θαυμάσια εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου.  Οι σουβλερές κορυφές του τρυπούν τα σύννεφα, οι ράχες του σχηματίζουν στον ορίζοντα γιγάντιες ανθρώπινες παραστάσεις.  Πλαγιές, φαράγγια, σπηλιές, ρεματιές, περίεργες τρύπες (δολίνες), μεγάλες κλειστές λεκάνες (πόλγες), μικρολίμνες, σάρες, σγκαβαλιές, σταλαχτίτες, αποτελούν πρόκληση προς φυσιολάτρες, τολμηρούς ορειβάτες και αναρριχητές για εξερεύνηση.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα της 78ης Π.Ο.Σ. έχει ως εξής:

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

14:00 – 19:00:  Προσέλευση, στήσιμο σκηνών και δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Οδική πρόσβαση στο χώρο κατασκήνωση δεν υπάρχει.  Για την προσέγγιση του χώρου κατασκήνωσης και εκδηλώσεων ακολουθείτε ήπια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 1:45΄ με υψομετρική διαφορά 550μ.  Ο κάθε ορειβάτης είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του κατασκηνωτικού του εξοπλισμού.

19:00 – 20:00: Υποδοχή, χαιρετισμοί συλλόγων, ανταλλαγή αναμνηστικών (στο Καταφύγιο).

20:00 – 21:00:  «Τα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά του Κόζιακα».  Ομάδα Φίλων Δασοβοτανικού Κήπου Α.Π.Θ., με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής του Α.Π.Θ. και του Ταμείου Διοίκησης Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

21:00:  Δείπνο (ορειβατική φασολάδα).  Παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας ορειβατικά σκεύη (καραβάνα και μαχαιροπήρουνα).  ΔΕΝ θα χορηγηθούν πλαστικά σκεύη.

Στο χώρο κατασκήνωσης υπάρχει μία πηγή με τρεχούμενο νερό.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

07:00 – 08:00:  Πρωινό

08:00:  Εκκίνηση πεζοπορικών διαδρομών. Προτεινόμενη διαδρομή: Καταφύγιο –Τρύπιο Λιθάρι- Κορυφή Αστραπή 1901μ. – Καταφύγιο (2 ώρες)

12:00:  Λήξη Συνάντησης

 

    Κάποιες λεπτομέρειες της διοργάνωσης:

    Χώρος Κατασκήνωσης: Χώρος κατασκήνωσης έχει οριστεί το οροπέδιο περιμετρικά του Καταφυγίου Κόζιακα σε υψόμετρο 1750μ.

    Διατροφή: Από τη διοργάνωση θα χορηγηθεί ορειβατικό δείπνο το βράδυ του Σαββάτου και πρωινό το πρωί της Κυριακής.  Όλοι οι ορειβάτες είναι απαραίτητο να έχουν τα ατομικά τους σκεύη καθώς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της εκδήλωσης είναι η μη χορήγηση πλαστικών σκευών.

    Νερό: Στο σημείο εκκίνησης ΔΕΝ υπάρχει τρεχούμενο νερό, υπάρχουν ωστόσο πηγές στη μέση περίπου της διαδρομής ανάβασης και στο Καταφύγιο.

Περισσότερα: ΕΔΩ

-

-

Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Ν. Τρικάλων
Τηλ.  6986573367
Email soxtgr@gmail.com

Πηγές: koziakas2018.com, eos-her.gr

Προβληματισμοί ...

Mη φοβάσαι τους πειρασμούς. Οσο μεγαλώνεις αρχίζουν να σε αποφεύγουν...

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account