Κώστας Κατσόγιαννος

Ο κ. Ηλίας Ντούβλης θυμάται και μας μεταφέρει τις αναμνήσεις του:  Το όνομα Κώστας Κατσόγιαννος το πρωτοσυνάντησα πολύ μικρός σε κάποιο άρθρο πιθανότατα στο περιοδικό Πτήση - γιατί απλά τότε δεν υπήρχε άλλο αεροπορικό περιοδικό- και που τότε είχε στήλη Αεραθλητισμού.  Από τα λίγα που θυμάμαι από την μεγάλη εντύπωση που μου είχε προκαλέσει το άρθρο, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν πραγματικά πρωτοπόρος, έφτιαχνε τους Αετούς του μόνος του και πετούσε σε μία εποχή που ελάχιστες γνώσεις κατασκευής αλλά ούτε και η ιδαίτερη γνώση και τεχνική για αυτού του είδους την πτήση υπήρχαν.

Και όμως τα κατάφερε!  Κι ας ήταν ένας απλός άνθρωπος, ένας αγρότης (που έμελλε να πάρει το προσωνύμιο "Iπτάμενος Αγρότης") και που ζούσε σε ένα απομονωμένο χωριό της Ελλάδας, της παλιάς εκείνης δύσκολης εποχής.  Στο δικό μου μυαλό και πιθανότατα και σε πολλών άλλων ακόμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο Κώστας Κατσόγιαννος αντιπροσωπεύει την πιο γνήσια ενσάρκωση της βαθύτερης έννοιας της ιστορίας του Ιωνάθαν του Γλάρου, πριν ακόμα αυτή γραφτεί.  Γιατί ο Κώστας Κατσόγιαννος περισσότερο από κάθε τι άλλο στoν κόσμο αγαπούσε να πετάει!

Ποιός από τους μεγαλύτερους δεν θυμάται την πτήση με τον αυτοσχέδιο και ιδιοκατασκευασμένο "αετό" του Κατσόγιαννου στην Πύλη, με απογείωση από τον Κουκορέλο και προσγείωση στο παλιό γήπεδο του Πορταϊκού.

Γεννημένος στο χωριό του Αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη, το Μαυρομάτι Καρδίτσας, από νωρίς ήθελε να πετάξει και το πέτυχε σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας με κοινά υλικά του εμπορίου ένα τριγωνικό "αετό" που του έδωσε και τον τίτλο του "ιπτάμενου αγρότη".  Η πορεία του δεν σταμάτησε βέβαια εκεί, νέα σχέδια, νέες κατασκευές με τη βοήθεια των συγχωριανών του, κυρίως όμως του φίλου του Δημήτρη Γιώτη (που εκτελούσε άτυπα αλλά ουσιαστικά χρέη μηχανοσυνθέτη) τον έκαναν γνωστό παγκοσμίως.

 

 

 

 

Ετσι στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΝΤ - ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ" τον Οκτώβριο του 1980 στα Μετέωρα, ντουμπλάρει τον ηθοποιό Ρότζερ Μούρ (Πράκτωρ 007) σε μια σκηνή πτήσης με αιωρόπτερο ("αετό").

Δυστυχώς το 1986, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον "σκαπανέα των αιθέρων" όταν σε μια πτήση - επίδειξη ρουτίνας στο Μαυρομάτι έχασε τη ζωή του.  25 χρόνια μετά τον άδικο χαμό του, το πτητικό υλικό με εμφανή τα σημάδια φθοράς, βρίσκεται στα χέρια των παιδιών και των εγγονών του.

Ένα δίλεπτο βίντεο σπάνιο ντοκουμέντο από τα αρκετά που έχω στην κατοχή μου σε μία πτήση του πρωτοπόρου Κώστα Κατσόγιαννου στις 14-5-1985.  Ένα χρόνο ακριβώς πριν ο Θεός μας τον ζητήσει για μία πτήση χωρίς επιστροφή μία πτήση στα αιώνια ουράνια που τόσο αγαπούσε και όπως μου έλεγε αισθάνονταν την ελευθερία των αετών.  Το βίντεο αυτό το αφιερώνω σε όλους τους σύγχρονους σκαπανείς των αιθέρων και στη μνήμη του αδικοχαμένου φίλου μου Κώστα Κατσόγιαννου.

Δημήτριος Γιώτης


Πηγές: paragliding and aviation και της Αερολέσχη Πύλης

Προβληματισμοί ...

Που είναι ο Βρόντος;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account