Παραγωγή ηλεκτρισμού με ... μικρόβια

Παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να καταστούν τα μικρόβια που πολιορκούν τη ζωή μας.  Και, μάλιστα, με υψηλό βαθμό παραγωγικότητας, ώστε να εξασφαλίζουν ικανή ποσότητα ηλεκτρισμού για να τροφοδοτήσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού.

Κατά τους Αμερικανούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια τα μικρόβια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάσπαση της βιομάζας των αποβλήτων, είναι επίσης δυνατό να παράγουν και ρεύμα.   Η τεχνολογία την οποία προτείνουν βασίζεται στη νέα επιστήμη της «ηλεκτρο - μικροβιολογίας» που αξιοποιεί τη δυνατότητα ορισμένων μικροοργανισμών να «γεννούν» ηλεκτρικό ρεύμα έξω από τα κύτταρά τους.  Κατ' αυτό τον τρόπο είναι εφικτό, υποστηρίζουν, να καθαρίζουν υγρά απόβλητα, «τρώγοντας» την οργανική ύλη που περιέχεται στα τελευταία και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιούν την ενέργεια που δημιουργεί ο μεταβολισμός των ουσιών, για να παράγουν βιο-ηλεκτρισμό που μετά μπορεί να αποθηκευθεί.

Η μικροβιακή ηλεκτρο - χημική τεχνολογία, που βρίσκεται στα αρχικά στάδιά της, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων μικρών και μεγάλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Siemens και η General Electric.  Προς το παρόν, όμως, υπάρχουν αρκετά εμπόδια, όπως το υψηλό κόστος κατασκευής του αναγκαίου μηχανικού εξοπλισμού, ενώ πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η ενεργειακή αποδοτικότητα της τεχνικής για να είναι οικονομικά βιώσιμη. Κατά τους ερευνητές πέρα από την ανάγκη μείωσης του κόστους των χρησιμοποιούμενων υλικών, χρειάζεται πολιτική βούληση και η αναγκαία χρηματοδότηση.

Προβληματισμοί ...

Οι πιτσαρίες πως ελέγχουν ότι κάποιος που παρήγγειλε οικογενειακή πίτσα δεν είναι εργένης;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account