Ένα Ελληνόπουλο 16 ετών στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο
Είναι μόλις 16 ετών και έχει ήδη στο ενεργητικό του μία αναρρίχηση στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, με υψόμετρο 5.895
Είναι μόλις 16 ετών και έχει ήδη στο ενεργητικό του μία αναρρίχηση στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, με υψόμετρο 5.895.
«Ήταν όνειρο ζωής να ανέβω σε ένα τόσο ψηλό βουνό, αλλά οι γονείς μου δεν μου το επέτρεπαν νωρίτερα αφού ήμουν πολύ μικρός», λέει ο νεαρός Γιώργος από τον δήμο Αγριάς Βόλου.
«Για να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες ενός τόσο ψηλού και γεμάτο κινδύνους βουνού, χρειάστηκε να κάνω πολύ σκληρή προετοιμασία η οποία, εκτός των άλλων, περιελάμβανε ορειβασία και διασχίσεις στα Ελληνικά βουνά, αλλά και περίπου 5 ώρες τρέξιμο και ποδήλατο κάθε μέρα».
Οι συνθήκες στο Κιλιμάντζαρο ήταν πολύ δύσκολες για έμπειρους ορειβάτες, πόσο μάλλον για έναν 16χρονο.
«Περπατούσαμε περισσότερο από δέκα ώρες την ημέρα φορτωμένοι με τον εξοπλισμό, μέχρι να βρούμε το επόμενο καταφύγιο. Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά τελικά ο οργανισμός μου συνήθισε»
«Δεν ήταν όμως μόνο το πολύωρο περπάτημα, αλλά και οι αλλαγές του καιρού. Το πρωί η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 48 βαθμούς, ενώ μόλις έπεφτε ο ήλιος ξεκινούσαν οι δυνατές βροχές και το κρύο. «Περπατούσαμε πολλές ώρες μέσα στον ήλιο ενώ τα βράδια μέναμε σε καταφύγια, χωρίς θέρμανση, που απλά μας προστάτευαν από τη βροχή.
«Το μενού γι? αυτές τις έξι μέρες περιελάμβανε μακαρόνια, ρύζι και πάρα πολλές σούπες, όπως μανιταρόσουπα ή αγγουρόσουπα, μιας και ο οργανισμός χρειαζόταν πολλά υγρά. Όσο για το νερό, τα μέλη της ομάδας έπρεπε να το φιλτράρουν καθώς ήταν μολυσμένο και άκρως ανθυγιεινό ενώ ο καθένας μας έπρεπε να πίνει περίπου τέσσερα λίτρα την ημέρα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες κούρασης και εξάντλησης, σκέφτηκα να τα παρατήσω. Ειδικά όταν φτάσαμε στα 4.750 μέτρα, όπου το οξυγόνο ήταν ελάχιστο, η θερμοκρασία στους -12 βαθμούς και ήμουν πολύ εξαντλημένος. Τότε μου πέρασε από το μυαλό να γυρίσω πίσω. Αλλά είχα βάλει ένα στόχο, την κορυφή, και έπρεπε να τον υλοποιήσω. Γι? αυτό και συνέχισα».
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο Γιώργος Ράιος είχε ανέβει σε αρκετά ελληνικά βουνά, βοήθησε τελικά στο να πειστουν οι γονείς του για την ικανότητα και την ετοιμότητα του παιδιού τους.
«Όταν ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θέλω να λάβω μέρος στη συγκεκριμένη αποστολή, περίμενα να αντιδράσουν πολύ έντονα. Αντί γι? αυτό όμως, ήταν πολύ δεκτικοί και με αντάλλαγμα να διαβάζω περισσότερο, με άφησαν να... κατακτήσω το Κιλιμάντζαρο».
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Νίκο Μαγγίτση, δάσκαλο ορειβασίας, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αναρρίχηση. Ωστόσο, οι γονείς είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο άθλημα.
«Οι γονείς θα πρέπει να πειστούν ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν αναρρίχηση στα ελληνικά βουνά και γιατί όχι, σε ψηλότερα όρη του εξωτερικού».
Επόμενος στόχος του Γιώργου Ράιου είναι πλέον η αποστολή στο όρος Ακονκάγκουα στην Αργεντινή, με υψόμετρο 6.986.