Γλυπτά από "γυαλί" στα βάθη του Νότιου ωκεανού
Ο γιγαντισμός είναι σύνηθες φαινόμενο στα νερά της Ανταρκτικής, διαπιστώνουν οι επιστήμονες που πραγματοποιούν την πρώτη απογραφή της ζωής στην άκρη του κόσμου. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν θαλάσσιες αράχνες σε μέγεθος πιατέλας και μέδουσες μήκους έξι μέτρων.
Ένας στόλος τριών ερευνητικών σκαφών που επέστρεψε στην Αυστραλία έπειτα από μια καλοκαιρινή αποστολή στο Νότιο Ωκεανό, τον τέταρτο μεγαλύτερο ωκεανό της γης, όπου πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας ερευνητική αποστολή σε βάθη έως και 1.900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, έφερε για πρώτη φορά στο φως του ήλιου εκατοντάδες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες αλλά και δείγματα σπάνιας ζωής.
Το 25% των ειδών που εντοπίστηκαν είναι άγνωστα στην επιστήμη μέχρι σήμερα, ενώ ορισμένα από τα ζώα που ανασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος από συγγενείς τους που ζουν σε άλλες περιοχές.
Αυτό πάντως που πραγματικά εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές εικασίες, σε ορισμένα σημεία του πυθμένα κάθε εκατοστό καλύπτεται από ζωή.
Από τα πιο παράξενα πλάσματα που ήταν γιγάντια χιτονόζωα, διαφανή ζώα σαν γυάλινα γλυπτά που τρέφονται με πλανγκτό και καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις «σαν λιβάδια με παπαρούνες».
Η δίμηνη αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής στην Ανταρκτική, ενός προγράματος που προβλέπει συνολικά 16 αποστολές στην παγωμένη ήπειρο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους Πόλων.