Λαθρεμπόριο και νοθεία καυσίμων
Η ιχνηθέτηση των καυσίμων προβλέπεται από τη νομοθεσία, ήδη, από το 2012 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Ένα από τα εμπόδια ήταν το αίτημα για γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης του ιχνηθέτη, το απόρρητο της οποίας διαφυλάσσεται για την αποφυγή διαρροής.
Η ιχνηθέτηση συνίσταται στην προσθήκη στα καύσιμα μίας ουσίας, του ιχνηθέτη, η ύπαρξη της οποίας -σε συγκεκριμένη αναλογία που προβλέπεται από τη νομοθεσία- αποτελεί την ένδειξη εάν το καύσιμο είναι καθαρό ή νοθευμένο.
Το σύστημα της εταιρείας Authentix παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, κι εφαρμόζεται από αρκετές επιχειρήσεις για κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με φορητό εξοπλισμό στον δρόμο ή σε πρατήριο και το αποτέλεσμα βγαίνει επιτόπου σε 20 δευτερόλεπτα. Αν είναι αρνητικό, δηλαδή αν προκύπτει νοθεία, τότε το δείγμα μεταφέρεται σε χημικά εργαστήρια, κρατικά ή ιδιωτικά, τα οποία με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, υπογράμμισε ότι η υψηλή φορολογία, που αντιστοιχεί σήμερα στο 70-75% της τελικής τιμής, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για λαθρεμπόριο, ενώ επισήμανε ότι για την επιτυχία του συστήματος χρειάζονται έλεγχοι και αυστηρές ποινές.
Το κόστος του συστήματος εκτιμάται σε χιλιοστά του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου, ενώ μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε διάστημα τριών μηνών.
Υψηλή παραβατικότητα και στο υγραέριο κίνησης
Ποσοστό παραβατικότητας 20,6% προκύπτει από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στον τομέα των υγρών καυσίμων, ενώ προετοιμάζεται η σύνδεση των αντλιών διάθεσης υγραερίου με τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ύστερα από τους ελέγχους που έχουν γίνει προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία: «Στο οκτάμηνο έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά 388 επιχειρήσεις και έχουν διαπιστωθεί αντίστοιχα παραβάσεις σε 80. Το ποσοστό παραβατικότητας, που έχει διαπιστωθεί στον τομέα των υγραερίου, ανέρχεται σε 20,6%».
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ με βάση αυτά τα δεδομένα, ειδικά για το υγραέριο, προετοιμάζεται το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύνδεση των αντλιών διάθεσης υγραερίου με τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαβιβάζονται τα στοιχεία των πωλήσεων (ποσότητες και αξίες) σε βάσεις δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. για περαιτέρω αξιοποίηση.
Πηγή: ΤΕΕ