Βομβάρδισαν τη Σελήνη... για να βρουν νερό.
Σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κρυμμένο νερό, με τη μορφή πάγου, στο υπέδαφος της Σελήνης, το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου, η NASA προχώρησε στο διπλό βομβαρδισμό ενός κρατήρα στο νότιο πόλο της Σελήνης με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κόστους 79 εκατ. δολαρίων.
Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις. Αρχικά με την ελεγχόμενη συντριβή του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους LCROSS και στη συνέχεια με τη συντριβή, στο ίδιο ακριβώς σημείο, του πυραύλου που τον μετέφερε.
Το LCROSS εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο με αρχικό στόχο την αναζήτηση τοποθεσιών κατάλληλων για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Ο άδειος πύραυλος, βάρους 2,2 τόνων, συνετρίβει μέσα σε έναν σκοτεινό κρατήρα, διαμέτρου 98 χιλιομέτρων, στο νότιο πόλο της Σελήνης, δημιουργώντας ένα νέφος σκόνης που εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 20 χλμ και ύψος 10 χλμ. Στο ίδιο σημείο, τέσσερα λεπτά αργότερα, προσέκρουσε και το δεύτερο σκάφος, το οποίο περιείχε επιστημονικό εξοπλισμό για την ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από τη συντριβή του πρώτου διαστημόπλοιου.
Τα δύο τμήματα διαστημικά οχήματα, χτύπησαν το φεγγάρι με ταχύτητα πάνω από 9.000 χιλιόμετρα την ώρα, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 ΤΝT. Από την πρόσκρουση δημιουργήθηκε ένας νέος κρατήρας μέσα σε έναν παλαιό που θα αντιστοιχεί με το μισό μέγεθος μιας ολυμπιακής πισίνας.
Ωστόσο, από τις εικόνες που μετέδιδε ζωντανά το NASA TV, δεν ήταν εύκολο να διακρίνει κανείς την πρόσκρουση ή τα συντρίμμια.
"Είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς είδαμε" σχολίασε ο παρουσιαστής μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς και τις χειραψίες στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν τα ευρήματα που προέκυψαν.