Υπό διωγμό το diesel στα ΙΧ
Το τέλος των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ντίζελ προαναγγέλλει η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα εκτιμώντας ότι το Dieselgate ήταν ένα «σημείο καμπής» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ είναι τελειωμένα», δήλωσε σε συνέντευξη της στο Bloomberg η ευρωπαία επίτροπος προσθέτοντας ότι «σε μερικά χρόνια οι μηχανές ντίζελ θα έχουν εξαφανιστεί. Είναι τεχνολογία που ανήκει στο παρελθόν».
Μάλιστα το σκάνδαλο με την παραποίηση των στατιστικών για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ, την οποία παραδέχθηκε το 2015 η Volkswagen μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να ετοιμαστεί για την τεχνολογική επανάσταση που έρχεται στις οδικές μεταφορές. Στόχος είναι η Ευρώπη να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην αυτοκινητοβιομηχανία σε μια εποχή που εντείνεται ο ανταγωνισμός τόσο από τις ΗΠΑ όπου εδρεύει η Tesla όσο και από την Κίνα από την οποία προέρχονται περίπου τα μισά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στους δρόμους.
Το σκάνδαλο της VW, που αποκαλύφθηκε από τις ΗΠΑ και ανάγκασε την Γερμανία να ανακαλέσει περίπου 8,5 εκατομμύρια οχήματα έφερε μια νέα κρίση στην κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές ξεκίνησαν να αναζητούν τρόπους για να μπαλώσουν τις τρύπες στη νομοθεσία που απειλούσαν την στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον.
Το θέμα είναι πολιτικά επικίνδυνο στην Ευρώπη επειδή περίπου τα μισά αυτοκίνητα στην περιοχή κινούνται με ντίζελ. Την προηγούμενη εβδομάδα οι κυβέρνησεις των χωρών της ΕΕ έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ για κάθε ελαττωματικό αυτοκίνητο και να διατάζει ανακλήσεις.
Η Μπιενκόφσκα δήλωσε ότι η «αλαζονεία» των αυτοκινητοβιομηχανιών σε συνδυασμό με τους στενούς δεσμούς που έχουν με τις εθνικές κυβερνήσεις αρχικά οδήγησαν σε ένα νομοσχέδιο που αντιμετώπιζε το σκάνδαλο ως μικρής σημασίας. Σταδιακά η αντιμετώπιση άλλαξε.
Πέρα από την αυστηρότερη ρύθμιση της αγοράς η Κομισιόν ξεκινά και μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, προσφέροντας και χρηματοδότηση. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά βρίσκονται οι BMW, Daimler, BASF και Vattenfall.
«Θέλουμε να παράγουμε μπαταρίες στην Ευρώπη αλλά να έχουμε και όλη την αλυσίδα παραγωγής εδώ», δήλωσε η Μπιενκόφσκα προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα project που δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία χώρα μόνη της.
Όχι στα ντιζελοκίνητα θα μπορούν να λένε οι δήμοι
Οι δήμοι στη Γερμανία θα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων ντίζελ για την προστασία της ατμόσφαιρας σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου. Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Λειψία επικύρωσε αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που επέτρεπαν τη δυνατότητα απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων ντίζελ από τους δήμους.
Οι αποφάσεις αφορούσαν συγκεκριμένα τις πόλεις Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη. Μετά από προσφυγή της ΜΚΟ Γερμανική Περιβαλλοντολογική Βοήθεια (Deutsche Umwelthilfe) τα κατώτερα δικαστήρια επέβαλαν στις δημοτικές αρχές να πάρουν μέτρα για την προστασία της ατμόσφαιρας. Και στις δύο πόλεις οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνούσαν τις οριακές τιμές που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία αλλά και η ΕΕ.
Δεδομένου ότι σχεδόν τα 3/4 των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στα αστικά κέντρα προέρχονται από αυτοκίνητα ντίζελ, η δικαστική απόφαση για λήψη μέτρων οδηγεί αναγκαστικά σε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας των ντίζελ. Αν και η ετυμηγορία του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αφορά μόνο το Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη - γεγονός είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για συνολικά 70 γερμανικές πόλεις όπου ξεπερνιούνται τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επιπλέον έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προετοιμάζει κανονισμούς που θα επιτρέπουν στις δημοτικές αρχές την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων ντίζελ. Οι περιορισμοί αφορούν πάνω από 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα ντίζελ που δεν έχουν έχουν την πλακέτα Euro 6. Το ζητούμενο είναι εάν και ποιος θα πληρώσει τον εξοπλισμό των πετρελαιοκίνητων ΙΧ που δεν έχουν αυτή την πλακέτα: η αυτοκινητοβιομηχανία ή το κράτος;
Μέχρι στιγμής οι εταιρείες έχουν προσφερθεί να παράσχουν την αλλαγή του λογισμικού. Ειδήμονες είναι της άποψης πως αυτό το μέτρο δεν αρκεί. Ο στόχος για μείωση των ρύπων επιτυγχάνεται μόνο με τον εξοπλισμό των κινητήρων – μια λύση που είναι δαπανηρή.
Πηγές: aftodioikisi.gr, dw.com