Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης και βρίσκεται στην Ελλάδα

-

    Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης, είναι ένα κωνοφόρο που βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Πίνδο και είναι πάνω από 1.075 ετών.  Το δέντρο ανακαλύφτηκε από μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Mainz στην Γερμανία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Αμερική.

    «Στην έρευνά μας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μεγάλα χρονολόγια, ώστε να κατασκευάσουμε το ιστορικό του κλίματος, οπότε το να βρούμε γηραιά δέντρα ήταν ένα από τα κίνητρά μας», ανέφερε ο Σουηδό δενδροχρονολόγος Paul J. Krusic.

    Για να καθορίσουν την ηλικία των δέντρων οι επιστήμονες έπρεπε να αφαιρέσουν μέρος του κορμού ώστε να μετρήσουν τους δακτύλιους, κάτι που, όμως, δεν βλάπτει το ίδιο το δέντρο.  Επιπλέον, δεν έφτασαν μέχρι το κέντρο του κορμού, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχαν και δακτύλιοι που δεν μετρήθηκαν.  Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δέντρο είναι άνω των 1.075 ετών.

    Οι επιστήμονες αποκαλούν το συγκεκριμένο δέντρο «το μεγαλύτερο εν ζωή γηγενές στην Ευρώπη» («oldest living inhabitant in Europe»).  Αυτό σημαίνει ότι αν και υπάρχουν και άλλα δέντρα που είναι μεγαλύτερης ηλικίες, όπως το δέντρο Old Tjikko, που είναι πάνω από 9.000 ετών, το δέντρο στην Ελλάδα είναι το γηραιότερο που είναι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ξαναγονιμοποιηθεί.  Στις υπόλοιπες περιπτώσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία δέντρα, όπως το Old Tjikko, που αναφέρθηκε προηγουμένως, τα δέντρα έχουν γονιμοποιηθεί ξανά και ξανά από μόνα τους και, κατά κάποιο τρόπο, έχουν «κλωνοποιηθεί».

    Το αρχαίο Τζίκο (Old Tjikko) είναι κωνοφόρο δέντρο ηλικίας 9,558 ετών! και βρίσκεται στο βουνό Fulufjället της επαρχίας Dalarna στην Σουηδία.  Ομως δεν είναι το αρχαιότερο αφού θεωρείται ως "κλώνος" του αρχικού κι όχι ένα αρχικό δέντρο που επέζησε τόσα πολλά χρόνια.

-

    Οι ερευνητές ονόμασαν το ελληνικό δέντρο «Άδωνις», θέλοντας να τιμήσουν την ελληνική μυθολογία και υπολογίζουν ότι το δέντρο φύτρωσε το έτος 941.

Πηγές: huffingtonpost.gr, wikipedia.org

Προβληματισμοί ...

Για ποιό λόγο σιδερώνουν τις πυτζάμες;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account