Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Χιονοστιβάδες

alt

    Ενα ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο για τις χιονοστιβάδες που μπορεί να μας σώσει την ζωή, έγραψε και μας έστειλε ο Aγγελος Ασσαριωτάκης μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.  Απολαύστε το.

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ

    Αν και είναι απλοϊκό να πούμε ότι όπου υπάρχει βουνό και χιόνι, έχουμε χιονοστιβάδα, είναι όμως δύο από τα βασικά της συστατικά.  Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι για να έχουμε χιονοστιβάδες, θα πρέπει είτε το βουνό να είναι πολύ ψηλό, είτε να έχουμε πάρα πολύ χιόνι.  Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι απολύτως ακριβές, δικαιολογώντας έτσι την συχνή ύπαρξη χιονοστιβάδων στα ελληνικά βουνά, παρόλο που πολλοί δεν θα περίμεναν κάτι τέτοιο.

    Η πρόγνωση των χιονοστιβάδων είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι πάρα πολλοί.  Σίγουρα η παρατήρηση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή, μαζί με μία μικρή γνώση της μηχανικής των χιονοστιβάδων, μπορεί να βοηθήσει πολύ.

 

ΧΙΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΣΜΟΣ

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Εσκιμώοι έχουν λέξεις για διακόσια διαφορετικά είδη χιονιού.  Παρόλο που η βασική κρυσταλλική δομή ενός κρυστάλλου χιονιού είναι εξαγωνική, η τελική του μορφή έχει άπειρες μορφές και εξαρτάται από την θερμοκρασία και τον κορεσμό της υγρασίας κατά τη στιγμή του σχηματισμού του και μετά.  Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μορφή του κρυστάλλου έχει ιδιαίτερη σημασία στις συνεχής αλλαγές που γίνονται στις στρωματώσεις του χιονιού και στην τάση δημιουργίας χιονοστιβάδας.  Η συνοχή των κρυστάλλων μεταξύ τους διαφέρει πάρα πολύ από κρύσταλλο σε κρύσταλλο.

    Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι χιονοκρύσταλλοι μέχρι και που θα πέσουν στο έδαφος και θα σχηματίσουν στρώσεις, βρίσκονται σε μία διαρκή αλλαγή.  Ήδη με το που περνούν μέσα στα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας αλλάζουν στο σχήμα τους, καθώς περνούν μέσα από ένα στρώμα με υγρασία ή από ένα στροβιλισμό του ανέμου.  Μόλις αυτοί πέσουν στο έδαφος και αρχίσουν να συσσωρεύονται, οι αλλαγές συνεχίζονται με ρυθμούς που εξαρτώνται από την θερμοκρασία του αέρα, του εδάφους, την υγρασία και την πίεση.

    Υπό κανονικές συνθήκες ο κρύσταλλος τείνει να απλοποιείται και να δημιουργεί στενούς δεσμούς με γειτονικούς κρυστάλλους (Ισοθερμικός Μεταμορφισμός).  Είναι αυτό που λέμε ότι «κάθεται» το χιόνι και από αφράτο και παχύ γίνεται βαρύτερο και με μικρότερο όγκο.  Ο μεταμορφισμός αυτός επιταχύνεται όσο η θερμοκρασία φτάνει το σημείο τήξης.  Γενικά είναι μία διαδικασία ομογενοποίησης και δημιουργίας ενός σταθερού στρώματος χιονιού.

    Σε κρύες συνήθως περιοχές ή σε μεγάλα υψόμετρα, η επιφάνεια του χιονιού χάνει εξαιρετικά θερμότητα εξαιτίας της ακτινοβολίας και είναι πολύ πιο κρύα από το χιόνι που βρίσκεται κοντά στο έδαφος.  Έτσι δημιουργούνται υδρατμοί που κινούνται προς τα πάνω, οι οποίοι ανακρυσταλλώνουν το χιόνι σε ορισμένους τόπους (Κινητικός Μεταμορφισμός).  Τέτοια στρώματα είναι εξαιρετικά εύθραυστα και δίνουν τεράστιες χιονοστιβάδες όταν υπερφορτωθούν πάνω από το όριο τους.  Στην Ελλάδα μάλλον είναι απίθανο να υπάρχει αυτό το φαινόμενο.

    Αντίθετα το χιόνι στην Ελλάδα, λόγω ζεστών ανέμων και θερμοκρασιών, είναι συνήθως κοντά στο σημείο τήξης την ημέρα, ενώ το βράδυ λόγω της ακτινοβολίας χάνει θερμότητα και παγώνει.  Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγαλύτεροι κρύσταλλοι και να υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στην συνοχή και τη δύναμη του χιονιού ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεται (Μεταμορφισμός παγοποίησης/αποπαγοποίησης).  Ο κίνδυνος βρίσκεται στη φάση της τήξης, όπου το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο ζεστό στρώμα του χιονιού και το παγωμένο (συνήθως παλαιότερο) στρώμα υποσκάπτει το πάνω στρώμα λειτουργώντας σαν καλό λιπαντικό για χιονοστιβάδα.

    Η επίδραση μίας βροχόπτωσης πάνω σε παλιό χιόνι, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, πάντως είναι ένας σημαντικός παράγοντας χιονοστιβάδας (ανοιξιάτικες χιονοστιβάδες).

    Τις ξάστερες και κρύες νύχτες συνήθως δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα πάχνης πάνω σε όλες τις επιφάνειες, ακόμα και πάνω στο επιφανειακό στρώμα του χιονιού.  Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, αλλά όταν καλυφτεί από ένα νέο στρώμα χιονιού η παγωμένη και εύθραυστη κρούστα της πάχνης θα παραμείνει για μερικές μέρες.  Το φρέσκο στρώμα του χιονιού που θα πέσει πάνω στο φιλμ της πάχνης, όταν ξεπεράσει κάποιο βάρος, θα αρχίσει να ολισθαίνει δημιουργώντας χιονοστιβάδα.

 

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

    Για να ξεκινήσει μία χιονοστιβάδα πρέπει να υπάρχει αρκετό χιόνι. Όσο περισσότερο χιόνι υπάρχει και όσο πιο γρήγορα συσσωρεύεται, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να γλιστρήσει. Ακόμα και 25εκ χιονιού είναι αρκετά να προκαλέσουν μία εντυπωσιακή χιονοστιβάδα. Οι περισσότερες πέφτουν έπειτα από μία βαριά χιονόπτωση, γι' αυτό τότε θέλει προσοχή στο βουνό. Χιονόπτωση με ρυθμό περισσότερο από 2εκ. φρέσκο χιόνι την ώρα, πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη σε κλίσεις από 30 ο - 45 ο. Πράγματι η πιο κοινή αιτία εκκίνησης χιονοστιβάδας, είναι η συγκέντρωση νέου χιονιού.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελβετία, η σχέση μεταξύ χιονόπτωσης και χιονοστιβάδας είναι η ακόλουθη:

    Νέο χιόνι σε 3 μέρες:

 • Μέχρι 10 εκ. = Σπάνιες χιονοστιβάδες.
 • 10-30 εκ. = Ορισμένες χιονοστιβάδες πλάκας, συχνές χιονοστιβάδες αποκόλλησης (χαλαρό χιόνι).
 • 30-50 εκ. = Συχνές χιονοστιβάδες πλάκας σε κλίσεις 35°.
 • 50-80 εκ. = Χιονοστιβάδες πλάκας σε κλίσεις μικρότερες των 25°.

alt

 

ΚΛΙΣΗ ΠΛΑΓΙΑΣ

    Εκτός από την συγκέντρωση χιονιού, η κλίση της πλαγιάς πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέψει στο χιόνι να ολισθήσει.  Γενικά όσο μεγαλύτερη η κλίση, τόσο πιο συχνά μπορεί να φύγει το χιόνι.  Σε μεγάλες κλίσεις όμως πάνω από 60° σπάνια το χιόνι μπορεί να συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες και να δημιουργήσει χιονοστιβάδα.  Συνεπώς οι κλίσεις που είναι πιθανότερο να συμβεί μία χιονοστιβάδα, είναι οι μεσαίες κλίσεις 30° - 60° και ειδικότερα 30° - 45°.

    Αυτοί λοιπόν οι δύο παράγοντες, το βάρος και η κλίση είναι οι δύο κύριοι παράγοντες πίεσης που τείνουν να κινήσουν το χιόνι προς τα κάτω.  Αντίθετα από αυτές τις δυνάμεις λειτουργούν οι δυνάμεις συνοχής του χιονιού μεταξύ των ξεχωριστών κρυστάλλων και ανάμεσα στα διαφόρων στρωμάτων μεταξύ τους ή μεταξύ του εδάφους.

    Θεωρητικά όταν οι παράγοντες πίεσης ξεπεράσουν τους παράγοντες συνοχής, τότε το χιόνι θα ολισθήσει κατά την πλαγιά.  Πρακτικά όμως το σύστημα προσπαθεί να εξισορροπήσει και το χιόνι μεταβάλλεται λίγο ολισθαίνοντας ελαφρά παίρνοντας νέα φόρμα.  Αυτές οι πλαστικές παραμορφώσεις είναι τα φαινόμενα που βλέπουμε όπου το χιόνι φαίνεται σαν ζαρωμένη κουβέρτα.  Αν μία τέτοια παραμόρφωση δεν είναι εφικτή, τότε η αποκόλληση μίας φέτας είναι ο μοναδικός τρόπος για να βρει την ισορροπία του το σύστημα.

 

ΤΥΠΟΙ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΩΝ

    Η κατηγοριοποίηση είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα που προσαπαθεί να ομαδοποιήσει αντικείμενα ή καταστάσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά.  Επειδή οι χιονοστιβάδες είναι ένα πολύπλοκο και δυναμικό φαινόμενο δεν είναι εύκολο να φτιαχτούν κατηγορίες που να κατατάσσουν μία χιονοστιβάδα στην μία κατηγορια ή στην άλλη.  Πολλές δεν μπορούν να ταξινομηθούν εύκολα, αφού είναι αποτέλεσμα πολλών γεγονότων, που το ένα ενεργοποιεί το άλλο και η κατάσταση είναι τελείως ασαφής.  Ένα απλό σύστημα περιγραφής των χιονοστιβάδων είναι με τα εξής κριτήρια:

 1. τον τύπο της αποκόλλησης,
 2. την θέση του αποκολλημένου χιονιού,
 3. την υγρασία,
 4. τη μορφή του δρόμου που ακολουθεί και
 5. τη μορφή της κίνησης.

    Έτσι μια χιονοστιβάδα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «ξερή, επιφανειακή, ανοικτού πεδίου χιονοστιβάδα πλάκας»

 

alt

 

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ ΞΗΡΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

    Αυτές δημιουργούνται όταν νέοι χιονοκρύσταλλοι χάνουν την συνοχή τους εξαιτίας της μεταμόρφωσης τους και της στρογγυλοποίησης των άκρων τους από τον ισοθερμικό μεταμορφισμό.  Σε πολύ κρύες συνθήκες, συνήθως σε βορεινές πλευρές και με καθαρό ουρανό, η «πούδρα» χάνει γρήγορα την υγρασία της και οι κρύσταλλοι στρογγυλοποιούνται εξαιτίας του κινητικού μεταμορφισμού.  Τα μαλακά επιφανειακά στρώματα χάνουν έτσι την συνοχή τους και μπορεί να προκληθεί χιονοστιβάδα μέσα το πολύ σε τρεις ημέρες από την νέα χιονόπτωση, και να ξεκινήσει από ένα σημείο.  Είναι συνήθως μεγάλες και με ταχύτητες 65 - 70 χλμ/ω.

 

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Αυτές είναι από τις πιο καταστροφικές και συνάμα από τις λιγότερο κατανοητές χιονοστιβάδες.  Στις Άλπεις και σε άλλα μεγαλύτερα βουνά μπορεί να είναι τεράστιες.  Μία τέτοια χιονοστιβάδα μπορεί να ξεκινήσει σαν απλή χιονοστιβάδα ξηρού και χαλαρού χιονιού.  Μόλις όμως η ταχύτητα της ξεπεράσει ένα κατώφλι των 70 περίπου χλμ/ω τότε το χιόνι δεν κυλάει πάνω στην πλαγιά, αλλά ίπταται με τεράστιες ταχύτητες.

Χαρακτηριστικό της είναι τα μεγάλα και ταραχώδη σύννεφα από πούδρα χιονιού που στροβιλίζονται από το κέντρο προς τα έξω της κινούμενης μάζας.  Η ταχύτητά της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 125 μ/δευτ (450 χλμ/ω) και να δημιουργήσει πίεση κρούσης από τον αέρα που κυμαίνεται από 5 - 50 τόνους/m2 και μπορεί να ισοπεδώσει κτίρια και δάση.  Συχνά όμως ένα μέρος της χιονοστιβάδας εξακολουθεί να κινείται πάνω στην επιφάνεια της πλαγιάς και τότε λέμε ότι η κίνηση είναι μικτή.

 

alt

 

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ ΠΛΑΚΑΣ

    Οι χιονοστιβάδες αυτές (που είναι συχνές και στην Ελλάδα) αποτελούν τον μεγαλύτερο εν δυνάμει κίνδυνο στα βουνά και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με μία επιφανειακή επιθεώρηση.  Το πρόβλημα εδώ δημιουργείται εξαιτίας της απώλειας συνοχής του κάτω στρώματος χιονιού με το πάνω.  Πολλές φορές το κατώτερο και παλαιότερο στρώμα μπορεί να έχει υποχωρήσει τελείως αφήνοντας μία μεγάλη πλάκα χωρίς καμμία υποστήριξη.  Επίσης την άνοιξη, μπορεί το στρώμα του χιονιού που βρίσκεται πάνω στο έδαφος να χάσει τελείως την αγκύρωση του, ειδικά αν από κάτω έχει γρασίδι ή πλάκες βράχου.

    Τον χειμώνα όταν συσσωρεύεται γρήγορα πολύ φρέσκο χιόνι στις υπήνεμες πλευρές, με ταχύτητες ανέμου 25 - 50 χλμ/ω είναι κοινή αιτία για δημιουργία χιονοστιβάδας μαλακής πλάκας.  Μετά από πολλή χιονόπτωση και μέχρι το χιόνι να κάτσει, που μπορεί να πάρει από κάποιες ώρες ή μερικές μέρες αν κάνει πολύ κρύο, πρέπει να είμαστε καχύποπτοι για χιονοστιβάδες.  Οι περισσότερες χιονοστιβάδες πλάκας ενεργοποιούνται από τα θύματα τους.

    Πιο επικίνδυνες όμως είναι οι χιονοστιβάδες σκληρής πλάκας, οι οποίας εξαιτίας της σταθερής επιφάνειας που δείχνουν, δίνουν τελείως λάθος εντύπωση σχετικά με την ασφαλή διάβαση τους.  Οι συνδυασμοί ανέμων 50 χλμ/ω και χαμηλών θερμοκρασιών ευνοούν το σχηματισμό σκληρών πλακών στις υπήνεμες πλευρές.  Αυτές όταν χάσουν τη συνοχή τους με το κάτω στρώμα, είτε κάτω από το βάρος μίας έντονης χιονόπτωσης είτε από κάποιον άνθρωπο, σπάνε σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια σκληρού χιονιού και πολλές φορές συνοδεύονται από ένα δυνατό θόρυβο σπασίματος.  Περιττό να πούμε ότι τα τεράστια αυτά κομμάτια έχουν μεγάλη πυκνότητα και βάρος, κατά συνέπεια είναι άκρως επικίνδυνα.  Οι σκληρές πλάκες έχουν συνήθως μία θαμπή λευκή όψη και μερικές φορές κάνουν ένα υπόκωφο ήχο όταν πατάμε πάνω.  Η έλλειψη συναρμογής με το από κάτω στρώμα είναι το χαρακτηριστικό όλων των σκληρών πλακών και πολλές φορές δεν υπάρχει σύνδεση για πολύ μεγάλη περιοχή.

 

ΥΓΡΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ

    Πολύ κοινές την άνοιξη και τις ζεστές μέρες του χειμώνα, όπου το νερό που μαζεύεται αδυνατίζει τους δεσμούς μεταξύ των κρυστάλλων.  Συμβαίνουν όταν η θερμοκρασία φτάνει κοντά στο σημείο τήξης (συνηθισμένο για την Ελλάδα).  Μπορεί να συμβούν και σε πλαγιές με μικρή κλίση της τάξης των 20°.  Ο κίνδυνος είναι μεγάλος όταν έχουμε μία χιονοθύελλα που ξεκινάει κρύα και καταλήγει ζεστή.  Το κρύο ελαφρύ χιόνι δημιουργεί ένα αδύναμο υπόστρωμα για το ζεστό και πιο βαρύ χιόνι.

    Οι υγρές χιονοστιβάδες μπορεί να είναι πλάκας ή ελεύθερες.  Ταξιδεύουν σε χαμηλές ταχύτητες και μπορεί κανείς να βγεί γρήγορα από το δρόμο της.  Όταν η πλαγιά είναι πολύ μεγάλη τότε δημιουργούνται μεγάλα κομμάτια που σκάβουν μεγάλα αυλάκια στην επιφάνεια.  Είναι σαν μία τεράστια μπουλντόζα που κατηφορίζει και μαζεύει χαλάσματα στο πέρασμα της.  Αν η διαδρομή της είναι σε κάποιο κανάλι, τότε τα υπολείμματα κάθονται σαν τσιμεντένια μπλοκ, κάνοντας έτσι την επιβίωση αλλά και την αναζήτηση θυμάτων αδύνατη.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

    Πριν πάμε σε κάποιο χιονισμένο βουνό, είτε για ορειβασία, είτε για σκι, καλό είναι να ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες πριν πάμε εμείς.  Τα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε είναι η χιονόπτωση, η θερμοκρασία και ο αέρας.

    Όπως έχουμε πει, αυξημένη χιονόπτωση ειδικά σε μικρό χρονικό διάστημα, δίνει πολλές πιθανότητες για χιονοστιβάδα, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.  Ειδικά αν οι θερμοκρασία του αέρα παραμείνει πολύ χαμηλή και το χιόνι παραμένει στην ίδια κατάσταση χωρίς να «κάθεται».  Οι θερμοκρασίες όμως στην Ελλάδα δεν είναι πολύ χαμηλές.  Αυτό είναι καλό μέχρι ενός ορισμένου σημείου, γιατί το χιόνι λιώνει γρηγορότερα και κολάει πιο εύκολα στο άλλο χιόνι.  Αν όμως το λιωμένο χιόνι παγώσει πριν πέσει το φρέσκο χιόνι, τότε δημιουργείται πιθανότητα χιονοστιβάδας.  Τέλος ο αέρας έχει την τάση να συσσωρεύει ποσότητες χιονιού σε κοιλώματα αλλά και στις υπήνεμες βουνοπλαγιές.  Το συσσωρευμένο αυτό χιόνι έχει πολλές πιθανότητες να δώσει χιονοστιβάδα.

    Όταν πάμε στο βουνό, τότε κοιτάμε η διαδρομή που θα επιλέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.  Δηλαδή αποφεύγουμε να τραβερσάρουμε σε πλαγιές, ή ρεματιές κάτω από κορυφές με κορνίζες, αποφεύγουμε τις πλαγιές όπου το χιόνι έχει μεγάλες τάσεις (δηλαδή πλαγιές με κυρτώματα).  Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες χιονοστιβάδες γίνονται σε πλαγιές 30β - 45°.

    Προτιμάμε να κινούμαστε στις ράχες όπου είναι δυνατόν, ή όσο ψηλότερα γίνεται, ώστε αν κόψουμε μια χιονοστιβάδα να είμαστε κοντά στην γραμμή εκκίνησης της και οι πιθανότητες να θαφτούμε βαθιά να είναι μικρές.

    Κάνουμε το τεστ σκληρότητας και υγρότητας.  Σκάβουμε δηλαδή ένα χαντάκι στο χιόνι, τόσο βαθύ όσο να συναντήσουμε το παρακάτω στρώμα χιονιού και κατόπιν το πιο κάτω κ.λπ.  Λειαίνουμε λίγο με το γάντι την κάθετη πλευρά και ελέγχουμε το χιόνι.  Αν μεταξύ των στρωμάτων οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, τότε οι πιθανότητες για χιονοστιβάδα είναι μεγάλες.

Α. Σκληρότητα

 1. Πολύ χαμηλή.  Βυθίζεται η γροθιά με το γάντι.
 2. Χαμηλή.  Βυθίζονται τα δάκτυλα με γάντι.
 3. Μέτρια.  Βυθίζεται ένα δάχτυλο.
 4. Υψηλή.  Μπαίνει μόνο η άκρη από το πιολέ ή ένα στυλό.
 5. Πολύ υψηλή.  Βυθίζεται μόνο λάμα μαχαιριού.
 6. Πάγος.

Β. Υγρότητα

 1. Στεγνό.  Δε γίνεται χιονόμπαλα.
 2. Νοτισμένο.  Γίνεται στεγνή χιονόμπαλα.
 3. Υγρό.  Φαίνεται να έχει νερό η χιονόμπαλα, αλλά δεν βγαίνουν σταγόνες.
 4. Πολύ υγρό.  Μπορούν να βγουν σταγόνες.
 5. Λασπόχιονο.  Χιόνι γεμάτο με νερό.

    Ένα άλλο τεστ που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκάψουμε πάλι βαθιά μέχρι το επόμενο στρώμα του χιονιού και λίγο πιο κάτω.  Κατόπιν στο πάνω στρώμα του χιονιού σχηματίζουμε ένα τραπέζιο σκαλίζοντάς το μέχρι το κάτω στρώμα του χιονιού και με την μεγάλη του βάση προς το σκαμμένο μέρος.  Στην στενή του βάση βάζουμε το φτυαράκι ή το πιολέ και σπρώχνουμε το κομμάτι.  Αν ξεκολήσει εύκολα, τότε η συνοχή, μεταξύ των στρωμάτων είναι μικρή και μπορεί να γίνει χιονοστιβάδα.  Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλα τα στρώματα του χιονιού.  Το τεστ αυτό έχει διάφορα μειονεκτήματα, όπως την υποκειμενικότητα και το γεγονός ότι δείχνει τη σταθερότητα σε ένα σημείο και λίγο παρακάτω το χιόνι μπορεί να έχει διαφορετική συμπεριφορά.

    Τέλος όταν είναι να περάσουμε μία ύποπτη πλαγιά κάνουμε τα εξής:

 • Πρώτον αναρωτιόμαστε αν πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε.
 • Αν ναι, τότε πρέπει να βρούμε το καλύτερο σημείο.
 • Πάντα περνάμε ένας, ένας.
 • Αν ασφαλίζουμε αυτόν που περνάει, ποτέ δεν είμαστε δεμένοι στο ίδιο σκοινί έτσι ώστε αν παρασυρθεί ο ένας να μην τραβήξει το σκοινί και τον άλλο.
 • Ανοίγουμε τη ζώνη του σακιδίου και αν είναι δυνατόν βγάζουμε και τον ένα ώμο, ώστε να προλάβουμε να το βγάλουμε γρήγορα αν χρειαστεί.
 • Βγάζουμε και τους ιμάντες του πιολέ και αν είμαστε με ορειβατικά σκι, βγάζουμε και τα λουράκια ασφαλείας.
 • Κλείνουμε καλά το αντιανεμικό μας και βάζουμε και την κουκούλα.
 • Αν έχουμε ARVA ή άλλο πομποδέκτη, τον βάζουμε σε θέση TRANSMIT και τον βάζουμε κάτω από τα ρούχα μας.
 • Αν έχουμε σκοινί χιονοστιβάδας (κορδέλα με βελάκια και ενδείξεις ανά 2 μ.) το ανοίγουμε και δένουμε πάνω μας τη σωστή πλευρά.
 • Αν ενεργοποιήσουμε χιονοστιβάδα προσπαθούμε κατ' αρχάς να μείνουμε έξω από αυτή.
 • Αλλιώς αν μας παρασύρει, αφήνουμε λουράκια, πιολέ, σακίδια, σκι και γενικά ότι εξέχει από πάνω μας.
 • Προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις κολύμβησης ύπτιου με την πλάτη στη χιονοστιβάδα και το κεφάλι πάνω.  Κρατάμε όμως το στόμα μας κλειστό!
 • Τα τελευταία δευτερόλεπτα που η χιονοστιβάδα τείνει να σταματήσει κάνουμε μια δυνατή προσπάθεια για πάνω και προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε με τα χέρια μας το χώρο μπροστά από το πρόσωπο μας για να κρατήσουμε χώρο για να έχουμε αέρα.

 

alt

 

ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ

 • ΧΑΜΗΛΟΣ Το χιόνι είναι συνήθως σταθερό και οι χιονοστιβάδες είτα από φυσική αιτία είτε από ανθρώπινη, είναι πολύ δύσκολη.
 • ΜΕΤΡΙΟΣ Ασταθής πλάκες είναι πιθανές στις πιο απότομες πλαγιές.  Φυσικές χιονοστιβάδες είναι απίθανες αλλά ίσως να μπορούν προκληθούν από άνθρωπο.
 • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ασταθής πλάκες είναι περισσότερο από πιθανές στις απότομες πλαγιές.  Φυσικές χιονοστιβάδες είναι πιθανές και πολύ πιο πιθανές να προκληθούν από άνθρωπο.
 • ΥΨΗΛΟΣ Ασταθής πλάκες είναι πιθανές σε πλαγιές ακόμα και με χαμηλή κλίση.  Φυσικές και ανθρώπινες χιονοστιβάδες είναι πολύ πιθανές.
 • ΑΚΡΑΙΟΣ Εξαιρετικά ασταθής πλάκες σε όλες τις κλίσεις και προσανατολισμούς των πλαγιών.  Πιθανές μεγάλες καταστρεπτικές χιονοστιβάδες.

 

 Πηγές: Aγγελος Ασαργιωτάκης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (ΕΟΔ) ΑΤΤΙΚΗΣ, Mountaincraft & Leadership

 

Προβληματισμοί ...

Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία.

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account