Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49
www.offroader.gr - Σε επαφή με το βουνό (μέρος 1ο)
Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/libraries/f0f/input/input.php on line 102

Σε επαφή με το βουνό (μέρος 1ο)

altΤο λαμπερό πράσινο της άνοιξης, το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιριού, τα χρυσαφιά χρώματα κι οι ομίχλες του φθινοπώρου,  το απέραντο λευκό του χιονιού δίνουν στα βουνά έναν ιδιαίτερα επιβλητικό χαρακτήρα. Αγέρωχες κορφές, ατέλειωτες οροσειρές, πανέμορφα δάση, εντυπωσιακοί παγετώνες, αλπικά λιβάδια και κάθετες ορθοπλαγιές συνθέτουν ένα κόσμο μαγικό που προσφέρει απλόχερα σε όλους τη δυνατότητα για πολλές και διαφορετικές, δραστηριότητες.

 Κάποιοι τις βλέπουν σαν απλή διασκέδαση ή χόμπι και κάποιοι σαν ευκαιρία για αναμέτρηση και εξερεύνηση των ορίων τους. Στο αφιέρωμα αυτό θα προσπαθήσουμε  να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αθλήματα του βουνού ώστε να σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να τα γνωρίσετε λίγο καλύτερα. Για ευκολία στην αναζήτηση θα τα χωρίσουμε σε 4 κατηγορίες


altΟρεινή πεζοπορία (trekking)

Η γοητεία που ασκεί το βουνό και οι ομορφιές του είναι τόσο παλιά, όσο και η ίδια η φύση. Ορεινή πεζοπορία είναι το περπάτημα στο βουνό από μέρη που γενικά χαρακτηρίζονται βατά και δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες. Είναι η διάσχιση ή η περιπλάνηση μας στην ορεινή φύση χωρίς να μας ενδιαφέρει απαραίτητα η ανάβαση στις κορυφές και χωρίς να μας κυνηγάει ο χρόνος.

Συνδυάζει αρμονικά την ήπια αερόβια άσκηση με την πνευματική χαλάρωση και την απόλαυση της φύσης με την περιήγηση στην ορεινή ύπαιθρο μέσα από χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς. Περπατώντας σε παλιούς δρόμους, λιθόστρωτα ή απλά μονοπάτια, μέσα σε δάση, σε υγρές ρεματιές ή σε πλαγιές με μαγευτική θέα, η ορεινή πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που ταιριάζει σε όλους.

Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Φυσικά υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας για κάθε διαδρομή και καλό θα είναι ένας αρχάριος να ξεκινά με ήπιες διαδρομές. Η πεζοπορία μπορεί να γίνει σε δάσος ή σε φαράγγι, δίπλα ή μέσα στην κοίτη κάποιου ποταμού ή κοντά σε χωριά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μελετήσει καλά τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε και να ξέρετε κάθε στιγμή που βρίσκεστε και προς τα πού πηγαίνετε. Αν κινείστε σε μονοπάτια θα πρέπει επίσης να είστε εξοικειωμένοι με την σήμανση και την ιχνηλασία τους. Όλα αυτά δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να σας τρομάξουν και να σας αποθαρρύνουν. Με απλά λόγια κι όπως σε κάθε τι, αν είστε αρχάριος θα χρειαστείτε σίγουρα την πείρα των εμπειρότερων κι αν είστε έμπειροι δεν θα πρέπει να αγνοείτε τους βασικούς κανόνες.


altΟρεινό τρέξιμο / Ανώμαλος δρόμος

Η ανάγκη του ανθρώπου να τρέχει γρήγορα σε μικρές ή μεγάλες διαδρομές, είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Η ικανότητά του να κινείται γρήγορα τον βοήθησε να επιβιώσει, να πιάνει ζώα για να τρέφεται, να ξεφεύγει από κινδύνους και φυσικές καταστροφές, να κερδίζει στον πόλεμο ή, όπως στην περίπτωση του πρώτου μαραθώνιου δρόμου, να μεταφέρει μηνύματα.

Στις μέρες μας δεν υπάρχει πλέον τέτοια ανάγκη, όμως κάποιοι τρέφουν ακόμη μέσα τους την επιθυμία να τρέχουν στη φύση και πάνω στα βουνά, έτσι δημιουργήθηκαν οι αγώνες τρεξίματος βουνού όπου τα μετάλλια, τα κύπελλα και τα χρηματικά έπαθλα αντικαθιστούν την πρωταρχική ανάγκη για επιβίωση.

Το «ορεινό τρέξιμο» ή όπως ίσως είναι ευρύτερα γνωστό, ο «ανώμαλος δρόμος» βασίζεται στον παράγοντα χρόνο, δηλαδή στόχος είναι να φτάσει κανείς στον τερματισμό ακολουθώντας τον προκαθορισμένο δρόμο, όσον το δυνατόν πιο σύντομα.

Τα όρια μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτα. Μπορούμε όμως να πούμε ότι το ορεινό τρέξιμο περιλαμβάνει περισσότερες κι εντονότερες ανηφόρες και κατηφόρες, από όσες υπάρχουν σε έναν αγώνα ανώμαλου δρόμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδρομές χαράσσονται ώστε να αποκλειστούν οι κίνδυνοι και δεν απαιτείται κανενός είδους εξοπλισμός. Πρόκληση για τους αθλητές είναι να συναγωνιστούν τους άλλους δρομείς ως προς την ταχύτητα. Πρόκειται για μια αναμέτρηση ανθρώπου με άνθρωπο στο απαιτητικό ορεινό περιβάλλον.
Ορεινοί αγώνες γίνονται σε απειράριθμη ποικιλία αποστάσεων, κλίσεων και μορφολογίας εδάφους, κι αυτό είναι που κάνει το άθλημα συναρπαστικό. Υπάρχουν διαδρομές για κάθε ηλικιακή ομάδα και επίπεδο ικανοτήτων, αρκεί να τις αναζητήσει κανείς. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποστάσεων και βαθμού δυσκολίας, από σύντομα 15λεπτα σπριντ έως πολύωρα μακρινά και επίπονα ταξίδια σε ορεινά μονοπάτια. Οι  διαδρομές είναι άλλοτε σηματοδοτημένες, ώστε όλοι οι αγωνιζόμενοι να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο κι άλλοτε επιτρέπεται στους δρομείς να επιλέγουν τη διαδρομή τους μεταξύ συγκεκριμένων σημείων ελέγχου, οπότε απαιτείται και μια κάποια ικανότητα προσανατολισμού.

Το άθλημα απαιτεί αντοχή, ταχύτητα κι ιδιαίτερη προετοιμασία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δύσκολο να το αρχίσει κανείς. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ορεινοί αγώνες που ταιριάζουν στο ταμπεραμέντο και τις ικανότητές σας, οπότε γιατί δεν κανονίζετε μια απόδραση; Βρείτε έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος στην περιοχή σας και ανακαλύψτε τι χάνατε τόσο καιρό.


altΠοδήλατο βουνού (mountain bike)

Η εφεύρεση του ποδηλάτου βουνού, (mountain bike) ανάγεται στα τέλη του 1974, όταν ομάδες Καλιφορνέζων νεαρών άρχισαν να διοργανώνουν αγώνες ελεύθερης κατάβασης με ποδήλατο στην κομητεία Μέριν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το mountain bike διαδόθηκε χάρη στους λάτρες του μότο κρος και του εντούρο, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν στις προπονήσεις τους τη δεκαετία του 1980.

Το ποδήλατο βουνού (mountain bike) είναι ένα ποδήλατο ειδικά κατασκευασμένο για κίνηση μακριά από τους δρόμους της πόλης, σε έδαφος δύσβατο και με μεγάλες κλίσεις. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν γερή κατασκευή  από κράμα επεξεργασμένου ατσαλιού κι αλουμινίου, ειδικά τρακτερωτά λάστιχα, πολύ δυνατά φρένα και αμορτισέρ και ειδικό σύστημα σασμάν με πολλές (18 έως 27) ταχύτητες.
Σε όλη την Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει ειδικά μονοπάτια και να χαρεί την ποδηλασία στη φύση όλο το χρόνο.
Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε αγωνιστικά με το άθλημα η εκπαίδευση είναι απαραίτητη γιατί οι εδαφικές συνθήκες είναι απαιτητικές και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε φορείς και σχολές που θα αναλάβουν να σας διδάξουν τα βασικά για τη χρήση των ταχυτήτων και κυρίως το πέρασμα απότομων σημείων όπως κατηφόρες, πετρώδη εδάφη, νερά, πεσμένους κορμούς κλπ. Αν όμως θέλετε απλά να κάνετε το ποδηλατάκι σας στο βουνό με στόχο απλά και μόνο να απολαύσετε τη φύση τότε το μόνο που σας χεριάζετε είναι ?το ποδήλατο!


altΔιάσχιση φαραγγιού (canyoning)

Βυθισμένα στους μύθους για ξωτικά και νεραΐδες, τα φαράγγια παρέμεναν για χιλιετίες άγνωστα και αδιαπέραστα από τον άνθρωπο. Η Ελλάδα χώρα κατ' εξοχήν ορεινή, προσφέρει στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας ένα πλούσιο ανάγλυφο γεμάτο φαράγγια που περιμένουν για να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους: κρυστάλλινα νερά, καταρράκτες, κάθετα πλάγια τοιχώματα, μαγευτικά τοπία συνθέτουν ένα περιβάλλον φυσικό και μοναδικό.

Το canyoning είναι ένα σύνθετο ορεινό άθλημα καθώς οι δυσκολίες που αφορούν την κάθετη πορεία, προστίθενται σ' εκείνες που έχουν να κάνουν με την επαφή με το υγρό στοιχείο, όπως οι καταρράκτες και οι στρόβιλοι των νερών. Συνδυάζει ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, περάσματα ποταμού, χειρισμούς σχοινιών, διαβίωση στο ύπαιθρο, κολύμπι «τσουλήθρες» κι άλματα στο νερό. Όμως μην σας τρομάζουν όλα αυτά. Υπάρχουν πολλά, πανέμορφα και βατά φαράγγια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κι εξοπλισμό, που σαγηνεύουν τους αρχάριους. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα χρειαστείτε οδηγό. Το βουνό θέλει σύνεση και σεβασμό. Οι εξυπνάκηδες συχνά τη πληρώνουν ακριβά.

Η διάσχιση φαραγγιού γίνεται πάντα από μικρές ομάδες με επικεφαλής έναν έμπειρο οδηγό, έπειτα από σωστό προγραμματισμό. Τα άτομα που συμμετέχουν πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να γνωρίζουν κάποιες βασικές τεχνικές αναρρίχησης και να ξέρουν κολύμπι.  Συνήθως ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο και κατευθύνεται προς το χαμηλότερο ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Πολλές φορές χρειάζεται να βαδίσει κανείς μέσα στο ποτάμι ή ακόμα και να κολυμπήσει.

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το σπορ, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι συγγενικός μ' αυτόν της σπηλαιολογίας. Η πρόσβαση και η επιστροφή από τα φαράγγια μέσα από μονοπάτια και ορεινά περάσματα απαιτούν ορειβατική εμπειρία ενώ το «διάβασμα» της ροής του νερού (σιφώνια-τρύπες κλπ.) μας παραπέμπει σε δραστηριότητες υγρού στοιχείου όπως το κανό-καγιάκ και το hydrospeed. Αν μη τι άλλο, η ευχαρίστηση μιας κατάβασης σε φαράγγι είναι στενά συνδεδεμένη με την εικόνα της παρθένας φύσης που έχουμε χρέος να διατηρήσουμε αλώβητη!

Προβληματισμοί ...

Γιατί οι γιατροί γυρνάνε την πλάτη όταν πρόκειται να γδυθείς όταν έτσι κι αλλιώς θα σε δούν γυμνό;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account