Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49
www.offroader.gr - Σχεδιασμός εκδρομής
Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/libraries/f0f/input/input.php on line 102

Σχεδιασμός εκδρομής

alt    O σχεδιασμός μιας πετυχημένης εκδρομής είναι μια διαδικασία που έχει πολύ ενδιαφέρον, ίσως μεγαλύτερο κι από την ίδια την εκδρομή.  Απαιτεί χρόνο που όλο και λιγότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν κι εμπειρία που όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να μεταδοθεί με ένα άθρο.  Σκόπιμο είναι το έργο του σχεδιασμού να αποτελέσει συλλογική διαδικασία με την μεγαλύτερη συμμετοχή από όλη την ομάδα αφού έτσι και καλύτερος σχεδιασμός θα γίνει και περισσότερη χαρά και προσμονή θα χαρίσει σε όλους!

    Καθορίστε πρώτα τους αναμενόμενους στόχους της εξόρμησης.  Τι είδους εκδρομή θα κάνετε: μονοήμερη, διήμερη, πολυήμερη;  Θα επιχειρήσετε να φτάσετε πάσει θυσία το τάδε πέρασμα ή απλά θα περιπλανηθείτε στην τάδε περιοχή;

    Υπολογίστε τις ικανότητες κι αντοχές των συμμετεχόντων.  Αν π.χ. αποφασίσετε να καταλάβετε εκτός δρόμου την Σαμαρίνα μέσα στην καρδιά του χειμώνα, μην το επιχειρήσετε με τον φίλο σας που μόλις αγόρασε ένα 4x4 και ξεκινά τα πρώτα του βήματα στην τετρακίνηση.  Όσον αφορά τον εαυτό σας σιγουρευτείτε ότι έχετε τις γνώσεις, αλλά και την ικανότητα για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες της εκδρομής που ετοιμάζετε.  Με λίγα λόγια μην βάλετε τα χεράκια σας και βγάλετε τα ματάκια όλων!

    Διαλέξτε προορισμούς - διαδρομές συμβατές με τις επιδιώξεις της εξόρμησης, τις ικανότητες και τις αντοχές των συμμετεχόντων.  Μια ομαδική εξόρμηση θα πρέπει να σχεδιασθεί με γνώμονα τα λιγότερο ικανά άτομα της.  Αν για παράδειγμα στην παρέα σας των 4 οχημάτων, έχετε κι ένα αυτοκίνητο λιγότερο ικανό, θα είναι ουτοπία να το υποχρεώσετε να περάσει από εκείνο το ζόρικο ποτάμι.  Αν στην παρέα υπάρχουν μικρά παιδιά ή άτομα που δεν έχουν και τόσο καλή υγεία ή φυσική κατάσταση η εκδρομή θα πρέπει να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αντοχές του πλέον αδύναμου.  Όπως αντιλαμβάνεστε η ομάδα θα πρέπει να έχει μεγάλη ομοιογένεια, τόσο στις δυνατότητες των οχημάτων όσο και των οδηγών της, αλλιώς κάποιος ή κάποιοι δεν θα περάσουν και τόσο καλά.

Η καλή ετοιμασία απαιτεί σίγουρα εμπειρία και πάντοτε χάρτη.

    Μαζέψτε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται, για την περιοχή από χάρτες, βιβλία - οδηγούς, διαδίκτυο και το κυριότερο από ανθρώπους που την έχουν επισκεφθεί.  Μην παραμελείτε το τελευταίο, η ανθρώπινη εμπειρία άλλων που έχουν γνωρίσει την περιοχή είναι αναντικατάστατη.  Θα σας πληροφορήσουν που θα βρείτε καλό μέρος για φαγητό, κατασκήνωση και διασκέδαση κι ακόμα τι να προσέξετε και τι να επισκεφτείτε!

    Ελέγξτε από πριν σε ποιά σημεία στον χάρτη, υπάρχουν διαθέσιμα βενζινάδικα γιατί στις ορεινές κυρίως περιοχές δεν βρίσκονται σε κάθε τετράγωνο όπως στην πόλη.  Αν θα περιπλανηθείτε αρκετά σε βουνίσιες διαδρομές, σιγουρευτείτε ότι θα σας φτάσει η βενζίνη μέχρι το επόμενο βενζινάδικο.  Ακόμα καλύτερα είναι να έχετε απόθεμα καυσίμου για την περίπτωση που λίγα χιλιόμετρα πριν το σωτήριο βενζινάδικο βρείτε εμπόδιο το οποίο θα ας αναγκάσει να γυρίσετε πίσω στο αμέσως προηγούμενο!  Ευτυχώς στην χώρα μας οι αποστάσεις μεταξύ των βενζινάδικων, ακόμα και στις πιο απόμακρες περιοχές, είναι σχετικά κοντινές και δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα.

    Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε από πριν τι υπάρχει διαθέσιμο στην ευρύτερη περιοχή για την κακιά στιγμή, όπως ιατρεία, αστυνομία, πυροσβεστική, οδική βοήθεια κ.α. (τοποθεσία - πρόσβαση, ωράρια, τηλέφωνα).

    Διαλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και ρουχισμό για ασφάλεια κι άνεση.  Πάρτε τα κατάλληλα ρούχα για το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσετε.  Πάντα στο βουνό υπολογίζετε ότι θα βρείτε δροσιά ακόμα και το καλοκαίρι, αλλά σίγουρα μην ξεκινήσετε τις παραθαλάσσιες διακοπές σας με την φόρμα του σκι !

    Προγραμματίστε τις επιμέρους δραστηριότητες της εκδρομής ανάλογα με τις ικανότητες κι αντοχές όλων.  Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν σίγουρα την οδήγηση και πλοήγηση, και πιθανά το στήσιμο της κατασκήνωσης, το μαγείρεμα, την φωτογραφική και video κάλυψη, ή ακόμα και κάποια σπορ βουνού όπως το rafting, canoe, kayak, rappel και τόσα άλλα που είτε θα προγραμματίσετε εκ των προτέρων είτε θα τα ανακαλύψετε στη διαδρομή και θα εντάξετε στο πρόγραμμα εκ των υστέρων.

    Κάθε δραστηριότητα που αφορά την έκβαση της εκδρομής είναι από μόνη της μια ολόκληρη τέχνη και θα πρέπει να ανατίθεται σε έμπειρα μέλη για να γίνεται σωστά και να είναι όλοι ασφαλής κι ικανοποιημένοι.  Σε πολυήμερες εκδρομές φροντίστε να γίνεται ανακατανομή των δραστηριοτήτων για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους.  Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι μαθητευόμενοι αποκλείονται !  Ίσα - ίσα απλά μην περιμένετε πολλά από αυτούς και σε κάθε περίπτωση να είστε λογικοί κι επιεικείς.

    Μερικές από τις δραστηριότητες όπως π.χ. το μαγείρεμα έχουν αναδείξει ταλαντούχους, που σε κάθε ευκαιρία προκαλούν πολλές συμμετοχές στην εκδρομική παρέα.  Όμως αν κάποιος δεν μαγειρεύει, μην του το επιβάλετε.  Ο σκοπός είναι να περάσουν όλοι καλά κι όχι να δηλητηριαστούν από ένα κακόκεφο και θυμωμένο σκιτζή που του έκατσε αγγαρεία μαγειρείο !  Αν η γυναίκα σας χάνεται στο κήπο του σπιτιού σας, μην την διορίσετε πλοηγό θα καταλήξετε στα Σκόπια.  Όλο και κάποιος άλλος θα υπάρχει στη παρέα που θα μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει τον χάρτη ίσια.

    Όσο για εσάς, τον αρχηγό, καλό είναι να έχετε προπονηθεί πριν το ταξίδι, σε δραστηριότητες τις οποίες δεν έχετε δοκιμάσει άλλη φορά π.χ. πλοήγηση με χρήση χάρτη - πυξίδας, στήσιμο σκηνής, πέρασμα χιονοαλυσίδων κ.λπ.  Μην περνάτε όμως στο άλλο άκρο και μην περιμένετε να τα κάνετε όλα μόνος σας: απλά δεν γίνεται.

 

Προβληματισμοί ...

Αυτός που γράφει "ακόμα πιο νόστιμο", στη συσκευασία των Friskies, πώς είναι τόσο σίγουρος;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account