Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49
www.offroader.gr - Αλέκος Αποστολίδης. Ό,τι αγαπάμε πρέπει και να το σεβόμαστε.
Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/offroader.gr/public_html/x/libraries/f0f/input/input.php on line 102

Αλέκος Αποστολίδης. Ό,τι αγαπάμε πρέπει και να το σεβόμαστε.

altO Αλέκος Αποστολίδης με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στη περιπέτεια, κι ανάλογη εμπειρία στις τεχνικές της εκτός δρόμου οδήγηση είναι ένας από τους παλαιότερους και εμπειρότερους Έλληνες «offroaders».

Έχει, για πολλά χρόνια, διατελέσει πρόεδρος της λέσχης Εκάλης, της παλιότερης ίσως λέσχης τετρακίνητων, ενώ στο ενεργητικό του έχει δεκάδες συμμετοχές σε αγώνες και χιλιάδες χωμάτινα χιλιόμετρα σε κάθε γωνιά ης ορεινής Ελλάδας.

 

Μιλάμε μαζί του για τους στόχους του, τις απόψεις του και κυρίως για τη νέα του επαγγελματική προσπάθεια. O Αλέκος Αποστολίδης γνωρίζει την τετρακίνηση, τους ανθρώπους της και τα Ελληνικά βουνά όσο πολύ λίγοι και τελευταία κατάφερε να κάνει πραγματικότητα, αυτό που λαχταράει ο καθένας. Να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Μιλάμε μαζί του για τους στόχους του, τις απόψεις του και κυρίως για τη νέα του επαγγελματική προσπάθεια την free player adventure, ένα ταξιδιωτικό γραφείο εξειδικευμένο, σε τι άλλο, τις κάθε είδους «εκτός δρόμου» εκδρομές.

Α. Αποστολίδης: Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις πολυδιαφημισμένες ομορφιές των νησιών μας, η πραγματική Ελλάδα, είναι εκείνη των βουνών. Στους κλασσικούς τουριστικούς προορισμούς, δεν βλέπεις, παρά σπάνια ελληνικές επιγραφές και γνήσιους ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Αυτό που θέλω εγώ να δείξω στους πελάτες μου είναι η γνήσια, αυθεντική Ελλάδα που χάνεται μέρα με τη μέρα από την κακώς εννοούμενη «πρόοδο» αλλά και την αδιαφορία.

Offroader: Οι περισσότεροι ξένοι, για να μην πω και οι έλληνες, έχουν συνδέσει τις διακοπές με θάλασσες και παραλίες. Πώς βλέπουν οι πελάτες σου, τα ελληνικά βουνά, την ελληνική ορεινή φύση και κυρίως τι εντυπώσεις αποκομίζουν από τον διαφορετικό τρόπο περιήγησης που εισάγεις;

Α.Αποστολίδης: Θεωρώ ότι η πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια του Ε.Ο.Τ. «όλες οι χώρες σε μία», είναι πραγματικά εμπνευσμένη. Φέτος είχα την τύχη να έχω γκρουπ από Ισραήλ, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Αμερική, Αγγλία, κι Ιταλία. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουνε στα μάτια τους. Από τη μια δεν πιστεύουνε ότι υπάρχει τέτοια εναλλαγή τοπίου, τέτοια ποικιλία και τέτοιες ομορφιές. Από την άλλη μένουν έκπληκτοι από την ανάπτυξη, που συχνά βαδίζει χέρι χέρι με τις εικόνες και τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής. Δεν πιστεύουν ότι στον ορεινό όγκο, στο πουθενά, υπάρχουν τέτοια ποιοτικά καταλύματα και τέτοια ποιοτικά εστιατόρια δίπλα στα μικροσκοπικά παντοπωλεία - καφενεία με τους ξυλοκόπους, τους κυνηγούς και τις ξυλόσομπες.

Οι πελάτες μου είναι 50% Έλληνες και 50% από το εξωτερικό. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια έφερναν τα δικά τους αυτοκίνητα. Τώρα πλέον νοικιάζουνε από το αεροδρόμιο και φεύγουμε κατευθείαν για τα βουνά. Από κάθε άποψη αυτό είναι και πιο οικονομικό για αυτούς αλλά και πιο βολικό.

Μόλις το 5%, ίσως το 7% των αυτοκινήτων παθαίνουν ζημιές όχι λόγω του κακού δρόμου αλλά κυρίως λόγω της άγνοιας ή της απειρίας των οδηγών στις ιδιαιτερότητες της εκτός δρόμου οδήγησης. Στις ανηφόρες, για παράδειγμα, είναι όλο με το πόδι στο αμπραγιάζ με αποτέλεσμα συχνά τα αυτοκίνητα να μένουν από δίσκο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ενοικίαση τετρακίνητου από μεγάλα και οργανωμένα γραφεία, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όλη νύχτα ταξιδεύει άλλο αυτοκίνητο από Αθήνα και το πρωί το χαλασμένο έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος και το ταξίδι να συνεχίζεται κανονικά.

Offroader: Επομένως ο ρόλος σου είναι εξαιρετικά δύσκολος. Από τη μια πρέπει να στήσεις μία εκδρομή, η οποία θα βγάλει ασπροπρόσωπη τη χώρα μας και θα ικανοποιήσει τους πελάτες, κι από την άλλη θα πρέπει να είσαι ετοιμοπόλεμος να αντιμετωπίσεις λάθη και αβαρίες και να στηρίξεις με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που πιθανά δεν είναι και τόσο εξοικειωμένη με την εκτός δρόμου οδήγηση.

Α.Αποστολίδης: Οι διαδρομές που επιλέγονται, είναι συνήθως βατές όχι ιδιαίτερα μεγάλες και προγραμματίζονται αρκετές στάσεις. Παρέχονται στοιχειώδεις συμβουλές οδήγησης σε όσους τις χρειάζονται και σίγουρα υπάρχει διαρκής υποστήριξη σε οχήματα αλλά και οδηγούς. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, γίνεται αναφορά στην ιστορία και τη μυθολογία των βουνών, των ποταμών, των χωριών και γενικά όλων των περιοχών που περνάμε και ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο το περπάτημα προκειμένου να επισκεφτούμε αξιόλογες τοποθεσίες και φυσικές ομορφιές.

Θα αναφέρω για παράδειγμα το γεφύρι της Ανάφης στον Αγραφιώτη που είχα ακούσει και διαβάσει κι έψαχνα να το βρω, ένα χρόνο. Ή το Θεογέφυρο στην περιοχή της Ζίτσας και τόσα άλλα. Μετά υπάρχουν χωριά τα οποία δεν είναι γνωστά κι όμως είναι πολύ από άλλα ονομαστά.

Offroader: Είσαι από τους παλιότερους στην εκτός δρόμου οδήγηση, έχεις διατελέσει πρόεδρος σ? έναν από τους μεγαλύτερους και πρωτοπόρους συλλόγους τετρακίνησης κι έχεις μια τεράστια εμπειρία. Τι συμβουλεύεις κάποιον που παίρνει ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο και θέλει με την οικογένειά του να εξερευνήσει τα βουνά και να δει τις ομορφιές που μόλις μας είπες.

Α.Αποστολίδης: Πρώτα - πρώτα θέλω να πω ότι το βουνό θέλει αρχηγό.

Offroader: Δεν είναι ο καθένας αρχηγός του εαυτού του;

Α.Αποστολίδης: Ο καθένας μπορεί να είναι αρχηγός του εαυτού του, αλλά οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει κανείς στο βουνό δεν είναι γνωστοί στον κάθε πρωτάρη. Και δεν το λέω για να πω ελάτε μαζί μου να σας πάω στο βουνό. Δεν έχω τέτοιο θέμα ! Άλλωστε είναι τόσοι πολλοί οι σύλλογοι και οι παρέες που το κάνουν. Ζητούμενο είναι να πάει κανείς την εκδρομή του, να γυρίσει με ασφάλεια και να μη φοβηθεί απ? την πρώτη μέρα, ώστε να το κάνει και να το ξανακάνει.

Να σας πω και κάτι άλλο; Ένα λιβάδι με λίγο νεράκι είναι ένας μικρός βιότοπος. Δεν είναι πίστα για να δούμε πως γλιστράει το αυτοκίνητο. Καταστρέφοντας το γρασίδι καταστρέφουμε το βιότοπο. Κάποιος πρέπει να τα πει αυτά στους πρωτάρηδες. Θα βρεθούν πολλοί απέναντί μας σ? αυτό. Πρέπει να μένουμε στο δρόμο και να σεβόμαστε αυτό που βλέπουμε. Και κάτι ακόμα: Αν καταστραφεί το γρασίδι στα αλπικά λιβάδια δεν ξαναγίνεται ποτέ! Δεν είναι κρίμα; Εφόσον μας αρέσει κάτι πρέπει και να το σεβαστούμε. Να το προστατέψουμε. Να σεβαστούμε αυτό το ωραίο πράγμα που είχαμε την τύχη να κληρονομήσουμε ώστε να μπορούμε να χαιρόμαστε._

 

Προβληματισμοί ...

Αυτός που γράφει "ακόμα πιο νόστιμο", στη συσκευασία των Friskies, πώς είναι τόσο σίγουρος;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account