Πεζοπορικός εξοπλισμός μέρος 3: Θερμομονωτικά ρούχα

Είναι ευνόητο ότι ένα θερμομονωτικό ρούχο θα πρέπει να έχει αντιανεμική επένδυση για να εμποδίζει τον άνεμο να κρυώσει τον παγιδευμένο ζεστό αέρα που έχει δημιουργηθεί μέσα στη μόνωση.
Για πολλά χρόνια το πούπουλο ήταν ? και εξακολουθεί να είναι στις πολύ δύσκολες συνθήκες ? ο ιδανικός μας σύντροφος όταν η θερμοκρασία έχει αρνητικό πρόσημο. Είναι πολύ ζεστό για το βάρος του, είναι πολύ συμπιέσιμο και μπορεί να παγιδεύσει πολύ αέρα, ενώ έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι υπάρχουν στην ετικέτα δύο νούμερα, τα οποία καθορίζουν την ποιότητα του πούπουλου. Το ένα αναφέρει το fill power ή fill down και δηλώνει πόσο όγκο (σε κυβικές ίντσες) καταλαμβάνει μια ουγκιά πούπουλου σε ένα ειδικό ογκομετρικό σωλήνα (π.χ. 650+) και κυμαίνεται περίπου από 500+ μέχρι 850+. Το δεύτερο αναφέρεται στην αναλογία πούπουλων/μικρών φτερών (fill ratio) που αποτελούν το μείγμα (π.χ. 90/10) και κυμαίνεται συνήθως από 70/30 έως 95/5. Και για τα δύο (fill power & fill ratio) ισχύει ότι όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο το καλύτερο, άρα λοιπόν έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.
Θα έλεγε κανείς ότι το θέμα έχει κλείσει μιας και το πούπουλο έχει τόσα πλεονεκτήματα και πράγματι έτσι θα ήταν αν δεν είχε και ένα βασικό μειονέκτημα, όταν βραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος αυτής του της ιδιότητας, κάνοντάς το ακατάλληλο για υγρές συνθήκες. Επίσης ένα άλλο του μειονέκτημα είναι η δυσκολία στον καθαρισμό του, θέλει μεγάλη προσοχή και συνήθως γίνεται από επαγγελματίες. Μια λύση στο πρόβλημα της υγρασίας είναι η προσθήκη αδιάβροχων μεμβρανών εξωτερικά κάτι που σαφώς βοηθάει αλλά δεν το καθιστά ιδανικό για δυνατή βροχή μιας και συνήθως το νερό μπορεί να εισέλθει από τις ραφές και τα φερμουάρ, αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που θα βρούμε και αδιάβροχα φερμουάρ.
Μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα είναι τα συνθετικά μονωτικά ρούχα τα οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν άνθηση με υλικά που προσομοιάζουν όλο και περισσότερο το πούπουλο, με πρώτο και καλύτερο το primaloft. Μπορεί να μην είναι το ίδιο ζεστό για το ίδιο βάρος αλλά διατηρεί μεγαλύτερο μέρος της μονωτικής του ιδιότητας όταν βραχεί, είναι πολύ συμπιέσιμο και μπορεί να πλυθεί κανονικά στο πλυντήριο χωρίς πρόβλημα.
Τι να προσέξετε τώρα κατά την αγορά πέρα από το fill power και fill ratio όσο αφορά τα πουπουλένια μπουφάν. Καταρχήν προτιμάμε το πούπουλο χήνας ή πάπιας, μάλιστα λένε ότι το πούπουλο χήνας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το καλύτερο που υπάρχει. Υπάρχουν δύο βασικές σχεδιαστικές κατηγορίες, η box wall (καλύτερη και πιο ακριβή μέθοδος) όπου το πούπουλο τοποθετείται σε ξεχωριστούς θαλάμους με τοιχώματα εξαλείφοντας έτσι τα λεγόμενα cold spots (κρύα σημεία) και η (πιο απλή και φθηνή) sewn-though όπου το εξωτερικό και το εσωτερικό ύφασμα είναι ραμμένα μεταξύ τους δημιουργώντας τους θαλάμους αλλά στα σημεία ραφής δημιουργούνται κρύα σημεία. Βασικό σημείο (αυτό ισχύει και για τα συνθετικά) είναι να υπάρχει κουκούλα με μόνωση (αν είναι αποσπώμενη ακόμα καλύτερα), όπως επίσης και σημεία ενίσχυσης (zip baffles) με μόνωση πίσω από τα φερμουάρ για την αποφυγή κρύων σημείων σε αυτά.
Εσώρουχα
Ξεχάστε τα βαμβακερά, απορροφούν πολύ νερό παγώνοντάς μας και εμποδίζουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί. Τα σύγχρονα εσώρουχα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να διώχνουν τον ιδρώτα προς τα έξω κρατώντας μας στεγνούς και ζεστούς χωρίς να παγώνουμε όταν σταματάμε. Συγχρόνως είναι σχεδιασμένα να μας παρέχουν άνεση, να μη μυρίζουν μετά από παρατεταμένη χρήση και να μας προστατεύουν από τον ήλιο όταν τα φοράμε μόνα τους (π.χ. το καλοκαίρι).
Βασικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, μάλλινα (merino wool), συνθετικά και συνδυασμός των δύο. Τα συνθετικά έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο νερό και στεγνώνουν πιο γρήγορα όταν βραχούν. Το merino από την άλλη είναι φυσικό προϊόν, είναι πολύ μαλακό και έχει μεταξένια αίσθηση στο δέρμα, δε μυρίζει ακόμα και μετά από πολυήμερη χρήση, αλλά αργεί περισσότερο να στεγνώσει και δεν είναι πολύ κατάλληλο για όσους ιδρώνουν πολύ. Υπάρχουν και υβριδικά ρούχα που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο υλικών και αποτελούν μια καλή λύση, η τελική απόφαση είναι δική σας.